Tiedätkö, mikä on turvallisin istumapaikka henkilöautossa? Entä bussissa, junassa tai lentokoneessa?

Kun suunnittelemme matkantekoamme eri kulkuvälineillä, ajattelemme yleensä mukavuutta. Asia, jonka harvemmin annamme vaikuttaa valintaamme on turvallisuus.

Eri matkustusmuotojen turvallisuutta on tutkittu pitkään. Ei pelkästään sitä, mikä kulkuvälineistä on turvallisin, vaan myös sitä, millä paikalla kussakin liikennevälineessä on pienin riski kuolla tai loukkaantua vakavasti.

Laadimme eri paikkojen turvallisuudesta havainnollistavat, mutta silti vain karkean arvion antavat kuvat. Onnettomuudesta selviämiseen vaikuttavat myös muut seikat kuin pelkkä paikkavalinta.

Henkilöauto

Turvallisimmat paikat henkilöautossa löytyvät takapenkiltä. Mikäli turvavyö on paikoillaan oikeaoppisesti, on keskimmäisellä paikalla istuva kaikkein parhaimmin turvassa onnettomuustilanteessa. Apukuljettajan paikka on puolestaan turvattomin.

Pikkubussi

Pienessä linja-autossa tai matkustuskäyttöön muokatussa pakettiautossa turvallisinta on kuljettajan takana olevilla paikoilla, joissa istutaan selkä menosuuntaan. Kuten myös henkilöautossa, on turvattomimmat paikat etupenkillä kuljettajan vieressä.

Linja-auto

Oikeanpuoleisessa liikenteessä on turvallisempaa istua bussin oikealla puolella, jossa ollaan kauimpana todennäköisimmästä törmäyskohdasta. Myös bussin keskiosassa, selkä menosuuntaan olevia paikkoja voidaan pitää hieman muita paikkoja turvallisimpina.

Juna

Junalla matkustavan on turvallisinta hypätä mahdollisimman lähellä junan keskikohtaa olevaan vaunuun. Junan ääripäissä olevat vaunujen suistuminen raiteilta on todennäköisempää.

Risteilyalus

Mikäli olet suuntaamassa laivalle ja haluat mahdollisimman turvallisen hytin, kannattaa se valita laivan yläkerroksista. Mikäli laiva sattuisi ottamaan vettä sisäänsä, on tulva ensimmäisenä alakannella.

Lentokone

Lentokoneiden istumapaikkojen turvallisuudesta on väännetty kättä iät ja ajat. Mikäli lentokone sattuisi putoamaan taivaalta kuin kivi, ei istumapaikalla ole luonnollisesti mitään merkitystä. Mikäli kone kuitenkin sattuisi esimerkiksi ajautumaan ulos kiitoradalta, on koneen etuosassa kaikkein vaarallisinta.

***

Tamperelainen bussikuski"kouluttaa"Mersu-miestä 1:15

Lue myös:

    Uusimmat