THL:n Salminen arvioi kisaturismin vaikutuksia: Karanteeniin tullaan asettamaan 1000–2000 suomalaista

Pietarista tulleilla kisaturisteilla on todettu lähes 300 koronatartuntaa. Helsingissä on todettu ensimmäisiä jatkotartuntoja sairastuneiden lähipiirissä ja HUS:in alueella on vähintään kaksi kisaturistia sairaalahoidossa. THL:n Mika Salmisen mukaan jatkotartuntojen määrästä ei ole vielä varmaa tietoa.

Helsingin johtajaylilääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että kaikki bussilla Pietarista Suomeen saapuneet kisaturistit tavoitetaan yksilöllisesti ja asetetaan karanteeniin. Mika Salmisen mukaan asiasta on tehty valtakunnallinen päätös, että kaikki saapuneet yritetään tavoittaa.

– Jos tarvetta on, niin asetetaan karanteeniin. Tästä on ihan olemassa olevat perusteet, Salminen sanoo.

– Kunnat tekevät parhaansa ja valtaosa tavoitetaan. Tavoitettavuus on parantunut selvästi juhannuksen alusviikon jälkeen.

Johtajaylilääkäri Lukkarisen mukaan jäljityksessä on ollut vaikeuksia, koska yhteystietoja on kirjoitettu niin epäselvällä käsialalla. Salmisen mielestä se on valitettavaa, mutta muistuttaa, ettei Suomessa ole velvoitettavaa järjestelmää, jossa ihmisten pitäisi kertoa tulemisista ja menemisistä.

Karanteenimäärät kasvavat

Salminen arvioi, että karanteeniin tullaan asettamaan tuhannesta kahteen tuhatta henkilöä.

– Jos joka tapauksesta asetetaan lähipiiri myös karanteeniin, niin karanteenimäärä nousee nopeasti.

Helsingissä on asetettu nyt tapauksien johdosta yli 700 ihmistä karanteeniin.

– Toistaiseksi on näin, koska suuri osa tapauksista on pääkaupunkiseudulla.

Salminen muistuttaa, että rokotukset suojaavat osaa ikääntyneistä, mutta kaikki eivät ole vielä saaneet kahta annosta, ja se vaaditaan täyden suojan saamiseksi.

– Yksikin annos antaa jo osittaisen suojan vakavalta taudilta, mutta se ei täysin estä tartuttamista eteenpäin. Tämä on se pulma, Salminen sanoo.

– Viime päivien tartuntaluvuista puolet tai kaksi kolmasosaa on kisaturistien saamia tartuntoja, mutta tiedot päivittyvät.

Ovatko kisaturistien tartunnat delta-varianttia, joka leviää nyt Venäjällä nopeasti?

– Vahvistettua tietoa ei ole, mutta mahdollista se on.

Salmisen mukaan rokote tehoaa myös delta-varianttiin. Salmisen mukaan kahden rokotteen tehosta on hyvää näyttöä.

– Delta-varianttia on jo Suomessa, eli sikäli tämä ei ole uusi asia, Salminen muistuttaa.

– Tällainen tauti on hyvin vaikea pitää täysin hallinnassa. Me emme asu sellaisella saarella, jolla ei ole minkäänlaisia kontakteja muualta. Aina se riski on olemassa Salminen sanoo.

Ulkomaanmatkailun välttäminen suositeltavaa

Salminen ei suosittele matkustamista Pietariin.

– Jokainen tekee oman ratkaisunsa, mutta mielestäni ei ole viisasta matkustaa sinne. Jos tapausmäärät nousevat ja tartuntoja on tullut meillekin matkustajien kohdalle ainakin viidelle prosentille, niin en pidä sitä kovin fiksuna.

Salmisen mukaan on mahdollista myös käyttää koronan pikatestejä, jotka ovat käytössä jo muissa maissa.

– Kyllä Suomessa niitäkin käytetään, mutta ne ovat jokaisen alueen oman terveysviranomaisen arvio, mikä soveltuu missäkin. Niissä on hiukan heikompi ottavuus, eli osa tartunnoista saattaa jäädä toteamatta.

– Sitä täytyy alueilta kysyä, mikä heidän perusteensa käyttöönotosta on.

Lue myös:

    Uusimmat