THL:n pääjohtaja Ylellä: Suomi on menossa kohti kolmatta epidemiahuippua – vaalien siirto kesäkuulle olisi järkevää

7:45
Jo tammikuussa pohdittiin, pitääkö kuntavaalit siirtää koronan takia.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ennustaa Suomen olevan menossa kohti kolmatta epidemiahuippua uuden virusmuunnoksen takia. Ylen Ykkösaamussa vierailleen Tervahaudan mukaan kuntavaalien siirtäminen kesälle on järkevää. 

Tervahauta totesi Ykkösaamussa, että kansainvälisesti vertaillen Suomen koronaepidemiahuiput ovat olleet loivia. Kuolleisuus ei ole kasvanut kevään tartuntojen tahtia, ja siitä Tervahauta antaa kunnian kahdelle asialle.

–  Riskiryhmiä on suojattu, ja he ovat suojautuneet hyvin. Lisäksi heitä on opittu hoitamaan: kun riskiryhmäläiselle tai ikäihmiselle tulee vakavia oireita, siihen osataan vastata aiempaa paremmin, hän sanoo.

TH:n pääjohtaja sanoi myös, että jos poikkeusolot olisivat olleet pidempään voimassa ja valmiuslain säädöksiä olisi voitu käyttää tarpeen mukaan, se olisi voinut täydentää nyt vajavaiseksi jäänyttä työkalupakkia.

THL:ltä pyydetty tilannearvioita

Tervahauta otti kantaa myös kuntavaalien mahdolliseen siirtämiseen huhtikuulta. Hänen mukaansa kesäkuu olisi vaaleille terveysturvallisesti parempi kuin huhtikuu, eikä kesällä ehkä tarvittaisi yhtä tiukkoja järjestelyjä kuin huhtikuussa.

Tervahaudan mukaan poliitikot ovat pyytäneet THL:ltä näkemyksiä siitä, millaisessa vaiheessa epidemia voisi olla huhtikuussa, kesäkuussa tai syksyllä.

–  En usko, että tämä on ainoa peruste, millä päätös tehdään. He varmasti tekevät kokonaisharkintaa, mutta me olemme tuottaneet siihen dataa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja