Nohynek kommentoi rokotekritiikkiä MTV Uutisille – "THL ja kunnat ovat tehneet jo paljon"

Helsingin Sanomien vieraskynäpalstalla julkaistiin eilen kirjoitus, jossa arvostellaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin kommentteja kolmansista rokotuksista. Nohynek kommentoi asiaa MTV Uutisille. Hänen mukaansa THL ja kunnat ovat tehneet jo paljon. 

Kirjoituksessa nostettiin tikunnokkaan THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin niin ikään Helsingin Sanomille annettu haastattelu, jonka mukaan kolmansien rokotusannosten aikaistamisella ei ole "tulenpalava kiire".

Mielipidekirjoituksen taustalla on suomalaisia lääketieteen asiantuntijoita, kuten HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi.

Nohynek muistuttaa, että THL on antanut tänä syksynä jo useampia suosituksia siitä, kenelle kolmansia rokotteita tulisi antaa.

– THL ja kunnat ovat tehneet jo paljon kolmansien rokotusten suhteen.

Kolmansia annoksia ei pystytä antamaan laajemmin

Syyskuun puolivälin tienoilla THL ohjeisti kuntia antamaan kolmannen rokoteannoksen niille 12 vuotta täyttäneille, jotka ovat sairauden tai sen hoidon takia voimakkaasti immuunipuutteisia. 

Lisäksi he, jotka ovat saaneet 1. ja 2. rokoteannoksen lyhyellä antovälillä, lukeutuvat myös kolmansien rokoteannosten piiriin.

Viime perjantaina THL suositteli kolmansia koronarokoteannoksia koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokoontuu keskiviikkona, jolloin suosituksista jälleen keskustellaan. 

– Tiedetään, että rokotteen teho vakavaa koronatautia vastaan heikkenee iäkkäillä ja lääketieteellisillä riskiryhmillä selvästi jo kuuden kuukauden kohdalla. Toki voi olla ihmisiä, jotka ovat hyvin hauraita immuniteettinsä osalta, jotka ehkä tarvitsisivat rokotteen aikaisemmin. Tästä keskustelemme lisää keskiviikkona.

Katso myös: Kolmas annos nostaa koronarokotteen tehoa merkittävästi – THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, miksi sitä ei jaeta kaikille suomalaisille (19.10.2021)

3:13

Nohynekin mukaan rokotteita ei pystytä tällä hetkellä antaa kovinkaan paljoa laajemmin. 

– Maahan tulee rokotteita niin, että niitä on jakaa noin 2,6 miljoonaa annosta vuoden loppuun mennessä eli kovin paljon laajemmalle porukalle niitä ei tällä hetkellä pystytä antamaan. 

 Pitäisikö kolmansia rokotteita antaa laajemmin, jos rokotteita olisi enemmän?

– Immunologisesta näkökulmasta kuuden kuukauden kuluttua on hyvä ajankohta antaa kolmas annos. Se on myös Euroopan tartuntatautiviraston ja Euroopan lääkeviranomaisten suositus, Nohynek kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja