THL: Myyräkuumetapausten määrä nousussa – luvassa myyräkantojen huippuvuosi

THL:n mukaan myyräkuumetapausten määrä oli alkuvuodesta alhaisempi kuin viime vuonna, mutta määrät ovat nousseet alkukeväästä alkaen.

Syynä tapauksille on metsämyyräkantojen nousu. Erityisen paljon tapauksia on ollut tänä vuonna Kymenlaakson, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Ensi vuodesta odotetaan myyräkantojen huippuvuotta, joskin pohjoisessa myyräkannat alkavat nousta hieman hitaammin kuin etelässä. Tautipiikit seuraavat noin kaksi kuukautta myyräkantojen perässä, joten myyräkuumesumaa odotetaan loppuvuodelle 2013 sekä erityisesti ensi vuodelle.

Mikä myyräkuume?

Myyräkuume on verenvuotokuume, jonka aiheuttaa metsämyyrien eritteistä tarttuva Puumala-virus. Virus tarttuu hengitysteitse ja tartunnan voi saada esimerkiksi kesämökkiä siivotessa tai puuliiterissä työskennellessä. Kuume ei tartu ihmisestä toiseen.

Tauti alkaa korkealla kuumeella. Seuraavaksi ilmestyvät päänsärky, pahoinvointi sekä vatsa- ja selkäkivut. Joka kolmannella sairastuneella ilmenee ohimenevää likitaittoisuutta. Taudissa voi ilmetä munuaisten vajaatoimintaa, joka jatkuu yleensä 1-2 viikkoa.

Tautiin ei ole rokotetta ja sitä hoidetaan oireiden vaatimalla tavalla. Sairastettu tauti antaa todennäköisesti elinikäisen vastustuskyvyn.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja