Mainos

THL: Keravalaisten oksentelu ei liittyne rokotuksiin

THL rauhoittelee huolta sikainfluenssaa vastaan rokotettujen rajuista oireista. Keravalla ilmi tulleet pahoinvointikohtaukset eivät näyttäisi liittyvän rokotteeseen lainkaan. Oireista uutisoi tänään Helsingin Sanomat.

- Siellä on ollut tautitapauksia myös sellaisissa, jotka eivät ole saaneetkaan rokotetta. Kun selvitimme asiaa eri lähteistä, kävi ilmi, että pahoinvoivien joukossa oli vain muutama rokotuksen saanut, kertoo THL:n rokote- ja immuunisuojaosaston johtaja, ylilääkäri Terhi Kilpi.

Kilven mukaan rokotteesta voi toki saada voimakkaitakin oireita. Esimerkiksi astma voi reagoida rokotteeseen samalla tavalla, kuin se reagoisi itse tautiin. Oireista ei kuitenkaan voi tulla jälkitauteja samalla tavalla kuin influenssasta.

- Oireet ovat myös paljon pienempiä kuin mitä tauti aiheuttaisi.

Keskenmenoja oli odotettavissa

Savon Sanomat kertoi tänään kahdesta rokotteen ottaneiden keskenmenosta, joita THL alkoi selvittää. Näiden lisäksi THL on vielä saanut muutamia ilmoituksia keskenmenoista sähköpostitse.

Kilven mukaan nämä eivät kuitenkaan todennäköisesti liity rokotteeseen.

- Suomessa tapahtuu 10 000 raskauden keskenmenoa vuodessa. Voidaan ajatella, että kolme tuhannesta tulee saamaan viikon kuluessa keskenmenon. Tämä ei ole millään tavalla yllättävää. Itse asiassa ilmoituksia on tullut hyvin vähän.

Sellaista tutkimusta, jonka avulla voitaisiin selvittää keskenmenon syy, ei ole olemassa.

- Nyt voimme ainoastaan selvittää, tuleeko keskenmenoja enemmän ja näyttävätkö ne kasaantuvan. Se on sellaista väestötason vertailua, Kilpi selventää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.