Mainos

THL: Hellekuolemien määrä ei vielä tiedossa – helteisiin pitää varautua paremmin

Helteinen kesä on ollut raskas etenkin pitkäaikaissairauksista kärsiville sekä vanhuksille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan helteitä ei ole mielletty Suomessa riskitekijäksi, mutta tulevaisuudessa niihin pitää varautua paremmin.

Tämän kesän hellejakson terveysvaikutukset eivät ole vielä tiedossa.

– On hyvin todennäköistä, että vaikutukset ovat samankaltaisia kuin kesinä 2003 ja 2010, tutkija Virpi Kollanus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvelee.

Tuolloin pitkät hellejaksot johtivat tutkimusten mukaan useampiin satoihin ennenaikaisiin kuolemiin. Erityisesti yli 75-vuotiaiden ja pitkäaikaissairauksista kärsivien kuolleisuus lisääntyi.

Tutkimusten mukaan vanhusten riski kuolla lisääntyi terveydenhuollon hoitolaitoksissa voimakkaammin kuin muissa paikoissa. Tämä selittynee sillä, että hoitolaitoksissa ovat kaikkein heikkokuntoisimmat ja helteiden haittavaikutuksille herkimmät vanhukset. THL:n mielestä hoitolaitosten varautumista helteisiin tulisi parantaa.

Helteet ovat terveysriski erityisesti kotona ja hoitolaitoksissa oleville vanhuksille ja kroonisista sairauksista kärsiville. Riskitekijöitä ovat mm. sydän- ja verisuoni- sekä hengityselinsairaudet, diabetes, munuaissairaudet, Parkinsonin tauti, muistihäiriöt sekä mielenterveys- ja päihdeongelmat.

Suomessa helteitä ei mielletä riskitekijäksi

THL:n mukaan Suomessa helteitä ei ole mielletty tärkeäksi kansanterveydelliseksi riskitekijäksi. THL:n mielestä hoitolaitosten ennakoivan ja suunnitelmallisen varautumisen lisäksi pitäisi myös kansalaisten ja päättäjien ymmärrystä helteiden vaaroista lisätä. Ilmatieteen laitoksen hellevaroitukset pyrkivät parantamaan tietoisuutta ja varautumista ja ehkäisemään terveysongelmia.

– Helteisiin varautumista tulee parantaa, koska lisääntyvät hellejaksot yhdessä väestön ikääntymisen kanssa lisäävät helteiden terveysvaikutuksia, Virpi Kollanus toteaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän hellejakso oli poikkeuksellisen pitkä. Kuumien kesien ennakoidaan yleistyvän tulevaisuudessa.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.