Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kuntavaalien siirtopäätös herätti kysymystulvan – tässä vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin

Kunnallisvaalit siirretään huhtikuulta kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on 13.6. Oikeusministeriön mukaan vaalien siirtämistä kannattaa kahdeksan puoluetta yhdeksästä.

Tähän artikkeliin on koottu keskeisimmät kysymykset ja vastaukset siirtopäätöksestä. 

Miksi vaalit siirtyvät?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) synkkä ennuste tautitilanteen kehittymisestä sai ensin oikeusministerin ja sitten puolueiden edustajat muuttamaan kantansa. Riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä oli liian suuri.

Oikeusministeriössä pelättiin myös, että jos THL:n ennuste pitää, sairastuneiden määrä olisi vaalien hetkellä ollut suuri ja yksittäisissä kunnissa olisi voinut olla merkittäviä tartuntapiikkejä. Äänestysaktiivisuus olisi saattanut kärsiä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, että demokratian kannalta huonoin vaihtoehto olisi, että jouduttaisiin siirtämään vaaleja hetkeä ennen vaalien alkua.

Ovatko oikeusministeriön virkamiehet valmistelleet liian hitaasti toimia, joilla vaalit olisivat mahdollisimman turvalliset?

– Henriksson: Terveysturvallisten vaalien järjestämisen eteen on tehty paljon työtä, ja kuntiin on mennyt muutama viikko sitten tarkat ohjeet, miten toimia.

– Osastopäällikkö Johanna Suurpää oikeusministeriöstä: Terveysturvallisia ratkaisuja on etsitty THL:n kanssa yhdessä syksystä alkaen. Monelta osin niitä on löydettykin. On suunniteltu ulkoäänestystä ja drive-in äänestystä, ja olemme myös löytäneet ratkaisun, että karanteenissa olevat voivat ilmoittautua kotiäänestykseen ja vaalipäivänä antaa äänensä ulkona. Hallitus on myös linjannut, että kotiäänestystä vastaanottavat virkailijat voidaan rokottaa. Toki on aina hyvä kriittisesti arvioida, löydämmekö jotain muita tapoja. Nyt kun tautitilanne vaikeutui, riskitkin vaikeutuivat.

Tuleeko tartunnan saaneille eristykseen määrätyille oikeus äänestää?

– Henriksson: Eristyksessä olevien osalta haetaan vielä ratkaisuja, jotka voisivat edesauttaa heidän mahdollisuuttaan äänestää. Myös se, että ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon tekee sairastuneille mahdolliseksi äänestää joko äänestysajan alussa tai viimeistään vaalipäivänä.

Mitä käy kuntavaaliehdokkaiksi ilmoittautuneille ja voiko vielä asettua ehdolle?

– Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä: Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä tulee olemaan 4. toukokuuta. Kaikki siihen mennessä jätetyt hakemukset tulevat otetuksi huomioon. Alkuperäinen ehdokashakemusten jättöpäivä on ensi tiistai.

Miksi muissa maissa voidaan järjestää vaaleja koronasta huolimatta?

– Henriksson: Me teemme päätöksiä Suomen olosuhteista käsin, ei Portugalin, ei Yhdysvaltojen eikä Hollannin olosuhteista, vaan meidän omista lähtökohdistamme ja kuunnellen meidän omia asiantuntijoitamme ja instituutioitamme.

Lue myös:

    Uusimmat