Mainos

Theresa May tapaa Trumpin – "Venäjään suhtauduttava lujasti"

2:17

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa tänään Britannian pääministerin Theresa Mayn Washingtonissa. May on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka vierailee Trumpin luona Valkoisessa talossa.

May sanoo pitävänsä presidentti Donald Trumpia ystävänään ja liittolaisenaan. May kuitenkin varoitti Trumpia kääntämästä selkäänsä globaaleille instituutioille ja tunnustetuille poliittisille arvoille. Brittikansanedustajat yli puoluerajojen pyysivät Mayta viemään Trumpille viestin, että ilmastonmuutos kannattaa ottaa vakavasti. 

Neuvottelut Britannian Mayn kanssa tuovat Trumpin agendalle maailmanpoliittiset kysymykset, kuten suhtaumisen Venäjään ja sen naapurimaihin. May sanoi heti Yhdysvaltoihin saavuttuaan, että suhteita pitää kehittää.

– Meidän täytyy suhtautua Venäjään lujasti ja meidän täytyy rakentaa suhteita, järjestelmiä  ja prosesseja siten, että ne tekevät yhteistyöstä konflikteja haluttavamman vaihtoehdon. Krimin laittoman miehityksen jälkeen meidän on annettava vakuutus Venäjän naapurimaille siitä, että heidän turvallisuuttaan ei aseteta kyseenalaiseksi, May sanoi.

2:04

Britannia on toivonut vahvistavansa kauppasuhteita Atlantin yli sen jälkeen, kun maa päätti erota EU:sta. Toiveita pikaisesta edistymisestä hillitsee se, ettei Britannia voi solmia uusia kahdenvälisiä kauppasopimuksia ennen kuin se on lähtenyt unionista.

Trump on ollut brexitin innokas kannattaja. Toisaalta hän on suhtautunut varauksellisesti Nato-yhteistyöhön, jonka tärkeyttä Britannia on korostanut myös EU-eron jälkeen. Myös Trumpin puheet muslimeista ja kidutuksesta ovat herättäneet Britanniassa kritiikkiä.  
May vakuutti parlamentille ennen lähtöään, ettei hän pelkää ottaa puheeksi myös erimielisyyksien aiheita Trumpin kanssa.

Ennen vierailua Valkoisessa talossa May tapaa republikaanipuolueen johtajia Philadelphiassa. 

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.