Mainos

Theresa May mainitsi Venäjää roimineessa puheessa Novichok-myrkyn – mitä siitä tiedetään?

1:56

Britannian pääministeri Theresa May vahvisti, että Venäjän entinen kaksoisagentti Sergei Skripal, 66, ja tämän tytär Julia Skripal, 33, saivat sotilaallisen tason hermomyrkkyä, Novichok-tyyppiä, joka on peräisin Venäjältä.

Kyseessä on Neuvostoliiton 1970-80-lukujen aikana kehittämä hermomyrkkyjen sarja, joista jotkut ovat väitteiden mukaan jopa useita kertoja voimakkaampia kuin hermomyrkky VX, jota käytettiin Pohjois-Korean johtajan velipuolen murhassa. Niiden toiminta perustuu asetyylikoliiniesteraasi-entsyymin toiminnan estämiseen, joka johtaa kaikkien lihasten kramppiin, tukehtumiseen, sydämen toiminnan häiriintymiseen ja kuolemaan.

Niiden kehittämisessä Neuvostoliitto tähtäsi siihen, että niitä ei paljastu Naton normaalissa myrkkyseulonnassa, että ne läpäisevät suojanaamarit ja että niitä on turvallista käyttää. Tämä tarkoittaa, että myrkky valmistetaan kahdesta aineesta yhdistämällä juuri ennen käyttöä.

Novichock-yhdisteet paljastettiin kahden kemistin, Lev Fedorovin ja Vil Mirzayanovinartikkelissa (v. 1995, sivut 23-33) sekä Moskovskiye Novosti -viikkolehdessä 1992 juuri ennen, kun Venäjä allekirjoitti kemiallisten aseiden rajoitussopimuksen. Venäjä myönsi aineiden olemassaolon, kun Mirzayanov sai syytteen valtionpetoksesta paljastuksestaan.

Lähteenä on käytetty lisäksi Toxipedia-sivustoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.