The Sounds -yhtyeen laulaja Maja Ivarsson ylistää Ruotsin poikkeuksellista koronalinjaa: "En ole nähnyt äitiäni kunnolla pitkään aikaan, mutta asiat ovat silti melko normaalisti"

The Sounds -yhtyeen Maja Ivarsson harmittelee sitä, ettei tiedetä milloin yhtye pääsee seuraavan kerran vierailemaan Suomessa.

Kesä 2020 on Suomessa – kuten valtaosassa muuallakin maailmassa – keikkojen ja festareiden osalta hiljainen koronapandemian takia. Poikkeusolot iskivät lujasti myös ruotsalaiseen suosikkiyhtye The Soundsiin, joka on useiden vuosien aikana ollut erittäin tuttu näky myös suomalaisessa festarikesässä. The Soundsin oli tarkoitus esiintyä tänä kesänä myös Seinäjoella järjestettävässä Provinssirockissa, joka lukuisten muiden festivaalien tavoin on peruttu. 

Ruotsin linjaukset koronapandemian suhteen ovat olleet hyvin poikkeuksellisia muihin maihin verrattuna. Maassa ei ole asetettu samalla tavalla tiukkoja rajoituksia kuin useimmat muut maat ovat tehneet. Sen sijaan ihmiset ovat saaneet jatkaa elämäänsä melko normaalisti. The Soundsin solisti Maja Ivarsson, 40, kertoo puhelimitse studioltaan käsin olevansa tyytyväinen Ruotsin tapaan suhtautua tilanteeseen. 

– Olen studiolla työstämässä uutta musiikkia, poikani on esikoulussa ja kaikki on tavallaan melko normaalia. En ole nähnyt äitiäni kunnolla pitkään aikaan, mutta asiat ovat silti melko normaalisti täällä, mistä olen hyvin iloinen. 

Suurin vaikutus tilanteessa bändille on ollut se, etteivät he päässeet keväällä suunnittelemalleen kiertueelle Yhdysvaltoihin. Taloudellinen isku on ollut myös yli kaksikymmentä vuotta vaikuttaneelle yhtyeelle valtava. 

– Me emme ole voineet tehdä mitään, rahaa ei ole tullut. Jos olisin nyt aloitteleva artisti, joka olisi julkaisemassa ensimmäisen albuminsa, tämä olisi musertavaa. Me olemme jo rakentaneet oman fanikantamme ja nähneet, että olemme tervetulleita takaisin. Sitten kun asiat ovat taas normaaleja, tiedän, että fanimme ovat yhä siellä. 

Ruotsissa on todettu tähän mennessä yli 35 000 koronatartuntaa ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 4000 ihmistä. Ivarsson kertoo pysyneensä itse terveenä, kuten on suurin osa hänen lähipiiristäänkin. Ivarssonin setä sai koronatartunnan, mutta laulaja kertoo hänen voivan tällä hetkellä hyvin. 

– Kaikki on hyvin, ollut tähän asti. Olen todella iloinen siitä, on pidettävä ne asiat mielessä. Vaikka se on tietenkin ongelma, ettei tienaa, mutta terveyteni ja perheeni terveys on paljon, paljon tärkeämpi.

Lieveilmiöt huolestuttavat

Ivarssonin mukaan käynnissä oleva koronatilanne on muuttanut merkittävällä tavalla hänen omaa käytöstään ja ajatuksiaan. Kun koronavirus rantautui toden teolla Eurooppaan ja iski Italiaan, Ivarsson oli huolissaan. Tuolloin hän puhui puhelimessa managerinsa kanssa, joka tyynnytteli muusikkoa Yhdysvaltojen New Yorkista käsin, pohtien, ettei ole syytä huoleen.

New York on tällä hetkellä yksi pahimman koronakurituksen uhriksi joutuneista kaupungeista maailmassa. Yhdysvalloissa on yli 1,7 miljoonaa vahvistettua koronatartuntaa tällä hetkellä ja maassa on kuollut tilastojen mukaan yli 100 000 ihmistä. 

– Sanoimme, että odota vain, se tulee iskemään myös New Yorkiin. Ja niin kävi: paska osui tuulettimeen Yhdysvalloissa. 

Eniten Ivarsson huolehtii tilanteessa läheisistään sekä pandemian lieveilmiöistä, kuten lisääntyneestä kotiväkivallasta sekä lasten hyväksikäytöstä. Lisäksi hän on huolissaan ihmisten henkisestä hyvinvoinnista. 

Esimerkiksi Ivarssonin yli 70-vuotias äiti ei ole käytännössä nähnyt perhettään muutamaan kuukauteen. Ivarsson näki äitinsä lyhyesti ensimmäistä kertaa kolmeen kuukauteen viikko sitten. 

– Hän on erittäin sosiaalinen ja menevä ihminen, joten näkee selvästi, että hänellä on vaikeaa nyt. 

– Hänellä on seitsemän lapsenlasta sekä kaksi lapsenlapsenlasta. Hänellä on siis paljon perhettä, keitä hän ei pysty näkemään nyt. 

Uutta musiikkia vuosien tauon jälkeen

Poikkeustilanteen keskellä The Sounds ei ole kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, vaan yhtye julkaisee piakkoin uuden Things We Do For Love -albuminsa. Kyseessä on ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen, kun yhtye julkaisee albumillisen uutta musiikkia.

Ivarsson pohtii, että ulkopuolisille on saattanut näyttää siltä, ettei bändi ole tehnyt juuri mitään kuluneiden vuosien aikana. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa: yhtye on keikkaillut ahkerasti mutta sen lisäksi bändin jäsenet ovat myös eläneet omaa elämäänsä. Esimerkiksi Ivarsson itse tuli äidiksi viisi vuotta sitten. Uutta musiikkia on työstetty samalla vuosien aikana ja nyt niiden on aika nähdä päivänvalonsa. Myös Ivarsson itse on osallistunut kirjoitusprosessiin enemmän kuin vuosiin. 

– Meillä oli todella hauskaa tätä albumia tehdessä. Olemme iloisia siitä, että voimme julkaista uutta musiikkia. Ihmiset tarvitsevat sitä nyt enemmän kuin koskaan, luulen. 

Laulaja kertoo harmittelevansa erittäin paljon sitä, ettei The Sounds pääse vierailemaan tulevana kesänä Suomessa, eikä varmuutta seuraavan vierailun mahdollisuudesta ole. Ivarsson ylistää Suomen olevan poikkeuksellinen keikkailumaa. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa artistit pääsevät Ivarssonin mukaan todella soittamaan livenä, eikä keikkaa soiteta tietokoneelta. 

– Kirjoitamme musiikkia tietokoneilla, mutta me aina soitamme soittimiamme oikeasti livenä. Kaikki musiikki on aitoa, mutta meillä se, mitä kuulet kaiuttimista on sitä, mitä lavalla tapahtuu samaan aikaan. Se on aika uniikkia nykyään, mikä on aika surullista. 

Kuten monet muut artistit ovat tehneet poikkeustilanteessa, myös The Sounds toteutti hiljattain oman livestriimikeikkansa. Ivarsson kertoo kokemuksen olleen samaan aikaan hyvin haastava ja omalla tavallaan hauska. Keikalla oli yli 200 000 katselukertaa, mutta yleisön energiasta elävä Ivarsson tuskaili sen kanssa, kuinka hän onnistuu itse heittäytymään keikkaan, josta hän ei saa vastaukseksi muuta kuin tilan tyhjyyden ja hiljaisuuden.  

Kokemuksen jälkeen olo oli kuitenkin ylpeä, eri tavalla kuin normaalisti keikkojen jälkeen. Yleensä yksittäisen keikan unohtaa ja jatkaa saman tien seuraavaan. Tässä tilanteessa, tällä tavalla toteutetulla keikalla oli kuitenkin aivan erilainen merkitys. Ivarsson ei kuitenkaan koe, että livestriimit voivat koskaan syrjäyttää todellisia, paikan päällä koettuja keikkatilanteita. 

– Olet aina voinut katsoa vaikka DVD:ltä lempibändisi konserttia, mutta se, että voit kokea sen ja olla yhdessä siinä hetkessä jakamassa kaiken sen energian ja tunnelman, sitä ei voi koskaan korvata mikään. Mutta livestriimien avulla artistit voivat pitää yhteyttä faneihinsa eri tavalla, mikä on hyvä asia. Mietimme, mitä kaikkea on mahdollista tehdä. Mutta live-esiintyminen yleisölle tulee aina olemaan kuitenkin maagista. 

Ivarsson haluaa muistuttaa suomalaisia fanejaan siitä, ettei The Sounds ole unohtanut heitä – eikä tule koskaan unohtamaankaan. 

– Olette mitä lojaaleimpia faneja ja olemme erittäin lojaali bändi ja tulemme aina olemaan täällä teitä varten.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja