Mainos

The Judge

Yhdysvallat 2014. Ohjaus: David Dobkin. Käsikirjoitus: Nick Schenk, Bill Dubuque. Tuotanto: Dobkin, Susan Downey, David Gambino. Kuvaus: Janusz Kaminski. Leikkaus: Mark Livolsi. Musiikki: Thomas Newman. Pääosissa: Robert Downey Jr, Robert Duvall, Vincent D’Onofrio, Vera Farmiga, Jeremy Strong. Kesto: 141 min.

Äidin kuolema saa häikäilemättömän city-juristin palaamaan kotikaupunkiin vuosien poissaolon jälkeen. Hank Palmer (Robert Downey Jr.) on tottunut voittamaan arveluttavien asiakkaittensa oikeussaliväännöt, mutta jälleennäkeminen oman isän kanssa ei suju yhtä sutjakkaasti.

Joseph Palmer (Robert Duvall) on pienen indianalaiskaupungin lahjomaton oikeudenjakaja. Miehen maine on niin piinkova, että jopa omat pojat Glen (Vincent D’Onofrio), Hank ja Dale (Jeremy Strong) tituleeraavat tervaskantoa tuomariksi.

Hautajaispäivän iltana tuomari ajaa autollaan miehen hengiltä. Alun perin onnettomuudelta vaikuttanut tilanne johtaa murhasyytteeseen.

Hank ryhtyy muistikatkoista kärsivän isänsä puolustusasianajajaksi. Lyhyt visiitti venähtää pitkäksi, ja muistot nuoruudesta tulvivat jo valmiiksi kriisissä olevan miehen mieleen.

Kepeiden komedioiden (Shanghai Knights, Wedding Crashers) tekijänä tunnetun David Dobkinin ensimmäinen draama The Judge (2014) on teemoiltaan melkoinen sillisalaatti. Mukaan on ahdettu elämänarvojen mietiskelyä, traumaattisia perhesuhteita, oikeussalijännitystä ja nostalgis-romanttisista fiilistelyä.

Elokuva ei keskity mihinkään yksittäiseen motiiviin, eikä se liioin onnistu kietomaan katsojaa omaan maailmaansa. Kaksi-ja-puolituntisena The Judge on julmetun ylipitkä, mitä kokonaisuuden jäsentymättömyys entisestään korostaa.

Nick Schenkin ja Bill Dubuquen käsikirjoitus tavoittelee tarinalle sielua mm. Hankin tyttärestä, ex-tyttöystävä Samanthan (Vera Farmiga) salaisuudesta ja tuomarin peitellyistä motiiveista. Dobkin ei karsasta myöskään infantiilia pissahuumoria pistäessään Downey Jr:n ”heittämään kepillisen” kilpailijan kengille.

Robert Downey Jr. ja Robert Duvall ovat näyttelijöinä sen verran kovaa kaliiberia, että heitä katselee mielikseen myös löysemmässä tekeleessä. 83-vuotiaan Duvallin heittäytymistä äkkiväärän jäärän rooliin ei voi kuin ihailla, vaikka materiaali ei missään vaiheessa kohoa hänen taitojensa tasolle.

Sivurooleista erottuu elokuvaurallaan melko vähäiselle huomiolle jäänyt Vincent D’Onofrio, Kova laki: rikollinen mieli -tv-sarjan etsivä Gorenina tunnettu D’Onofrio luonnostelee Hankin isoveljestä lähes sydäntä särkevän herkän muotokuvan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.