Thaimaassa tuhannet vaativat demokratia-aktivisten vapautusta – poliisi ampui mielenosoittajia vesitykeillä: "Voimankäyttö vain lisää mielenosoittajien määrää"

Bangkokissa Thaimaassa poliisi on ampunut vesitykeillä mielenosoittajia, jotka uhmaavat toista päivää hallituksen asettamaa kokoontumiskieltoa.

Noin 2 000 mielenosoittajaa on tänään vaatinut pidätettyjen demokratia-aktivistien vapauttamista.

Paikallisen sairaalan mukaan neljä poliisia ja yksi mielenosoittaja loukkaantuivat. Poliisi hajotti mielenosoituksen myöhemmin, mutta aktivistit vannoivat palaavansa kaduille.

– Voimankäyttö vain lisää mielenosoittajien määrää, 21-vuotias insinööriopiskelija Nine sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Poliisi pidätti eilen parikymmentä näkyvää aktivistia. Mielenosoittajat ovat vaatineet maan pääministerin Prayut Chan-o-Chan hallituksen eroa ja uudistuksia monarkiaan.

Prayut kielsi eilen yli neljän ihmisen kokoontumiset. Siitä huolimatta kymmenisentuhatta mielenosoittajaa jalkautui kaduille protestoimaan.

Tänään poliisi oli sulkenut alueen, johon mielenosoituksia suunniteltiin, mutta aktivistit siirsivät mielenosoituksensa uuteen paikkaan.

Bangkokilainen politiikan tutkija Thitinan Pongsudhirak arvioi uutistoimisto AFP:lle, että mielenosoitukset lisäävät jälleen uuden sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta. Viimeisessä niistä vuonna 2014 valtaan nousi nykyinen pääministeri Prayut.

–  Mielenosoitukset saatetaan hajottaa väkivaltaisesti, hän ennustaa.

Kaksi pidätystä kuningattaren vahingoittamisesta

Poliisi on pidättänyt kaksi aktivisteista "kuningattaren vahingoittamisesta". Se on harvinainen lakipykälä, jota ei ole sovellettu vuosikymmeniin.

Rikosepäily liittyy siihen, että miehet olivat niiden mielenosoittajien joukossa, jotka keskiviikkona kerääntyivät kuningatar Suthidaa ja kuningasperhettä kuljettaneen auton reitille lähellä hallitusrakennusta Bangkokissa. Pidätettyjä voi uhata jopa elinkautinen vankeus.

Toinen miehistä, Bunkueanun Paothong, kertoi perjantaina Facebook-lähetyksessä aikovansa antautua poliiseille.

– Minua syytetään siitä, että olisin yrittänyt vahingoittaa kuningatarta. Se ei ollut tarkoitukseni. Olen syytön, Bunkueanun sanoi.

Toinen pidätetty, Ekachai Hongkangwan, kertoi AFP:lle puhelimessa olevansa niin ikään epäiltynä. Poliisi vahvisti myöhemmin hänen olevan virkavallan hoteissa.

Myös monarkian uudistus teemana

Opiskelija-aktivistit ovat johtaneet demokratiamielisiä protesteja heinäkuusta lähtien.

Thaimaan aiemmista mielenosoitusaalloista poiketen tämänhetkisillä mielenosoituksilla ei ole selkeää johtajaa, eikä niiden takana ole ketään perinteisiin valtaklikkeihin liittyvää toimijaa.

Lisäksi demokratia-aktivistien vaatimuksiin on kuulunut myös maan monarkian uudistus, jota ei aiemmin ole uskallettu ottaa teemaksi.

Kuninkaan ja tämän perheen avoin uhmaaminen on uusi ilmiö Thaimaassa, jossa kuninkaan loukkaaminen on ankarasti rangaistava majesteettirikos, josta voi päätyä 15 vuodeksi vankilaan. Majesteettirikoslain kumoaminen on yksi mielenosoittajien vaatimuksista.

Keskiviikkona mielenosoittajat kerääntyivät kuningasperhettä kuljettaneen auton reitille, ja uhman merkkinä kuningasperheelle näytettiin Nälkäpeli-elokuvista lainattua kolmen sormen käsimerkkiä, joka on omaksuttu Thaimaassa demokratiaprotestien symboliksi.

Keskiviikon ohiajo oli kuningasperheen ensimmäinen kohtaaminen mielenosoittajien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat