Hongkongin tunnetuimpiin kuuluva demokratia-aktivisti aikoo tunnustaa syyllisyytensä – "Me jatkamme taistelua vapauden puolesta"

Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja 2:00
Turvallisuuslaki kuumensi kesällä tunteita Hongkongissa – Hongkong aikoo soveltaa uutta lakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja

Hongkongin tunnetuimpiin demokratia-aktivisteihin kuuluva Joshua Wong sanoo tunnustavansa syyllisyytensä kaikkiin kohtaamiinsa syytteisiin tänään alkavassa oikeudenkäynnissä.

Joshua Wongin lisäksi syytettynä ovat myös kaksi muuta tunnettua toisinajattelijaa Ivan Lam ja Agnes Chow. Wong kertoo näiden kahden aktivistin tunnustavan yhtälailla syyllisyytensä. Aktivistien vastaiset syytteet liittyvät erityishallintoaluetta ravistelleisiin demokratiamielenosoituksiin.

– Me kolme olemme päättäneet tunnustaa syyllisyytemme kaikkiin syytteisiin, Wong kertoi toimittajille.

Wong uskoo tulevansa vangituksi. Hänen mielestään ei olisi yllättävää, jos hänet lähetettäisiin vankeuteen jo samana päivänä.

– Me jatkamme taistelua vapauden puolesta – nyt ei ole meidän aikamme nöyristellä Pekingille ja antautua, hän lisäsi.

Poliisin päämaja piiritettiin useaan otteeseen

Mielenosoittajat ottivat paikallisen poliisin tähtäimiinsä, koska poliisi oli käyttänyt toistuvasti mielenosoittajia vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua. Poliisin päämaja muun muassa piiritettiin useaan otteeseen.

Syyttäjät syyttävät Wongia, Lamia ja Chow'ta siitä, että he ovat olleet mukana kaupungin pääpoliisilaitoksen ulkopuolella järjestetyssä mielenosoituksessa. Lisäksi he ovat syyttäjien mukaan olleet lietsomassa ja johtamassa kyseistä mielenosoitusta.

Chow oli jo aiemmin kertonut aikovansa tunnustaa syyllisyytensä. Tunnustaminen voi johtaa kevyempään tuomioon. Wong ja Lam olivat puolestaan vannoneet alun perin taistelevansa syytteitä vastaan.

Aktivistit voivat saada jopa viiden vuoden vankeustuomion.

Aktivisti jo pienestä pitäen

Wong, 24, on ollut keskeisessä roolissa Hongkongin protestiliikkeessä, joka on jo vuosia vastustanut Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Hongkongissa ja vaatinut demokraattisia uudistuksia.

Wongista tuli aktivisti jo nuorella iällä, hänen ollessaan vasta 12-vuotias. Hän järjesti alkuaikoina muun muassa mielenosoituksia, joissa vastustettiin suunnitelmia tehdä Hongkongin opetusjärjestelmästä "isänmaallisempi" ja Manner-Kiinan vastaavaa muistuttavampi.

Vuonna 2014 hän oli mukana aloittamassa niin sanotun sateenvarjoliikkeen toimintaa ja oli myös liikkeen johtohenkilöitä. Hänet vangittiin tuolloin osallisuudestaan liikkeen mielenosoituksiin. Myös valtaosa muista liikkeen johtohenkilöistä vangittiin.

Kuusi vuotta sitten alkanutta sateenvarjoliikettä on pidetty merkittävänä taustavoimana myös viime vuonna alkaneille protesteille. Kun aiempaa huomattavasti suuremmat mielenosoitukset alkoivat vuoden 2019 kesällä, Wong oli vielä vankilassa.

Päästessään vapaaksi hän vannoi jatkavansa taistelua demokratian puolesta ja esiintyi useissa viime vuoden mielenosoituksissa.

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta

Viimevuotiset mielenosoitukset olivat tarkoituksella johtajattomat. Niitä järjestettiin pääasiallisesti sosiaalisessa mediassa ja salatuilla keskustelufoorumeilla.

Mielenosoitukset olivat myös aiempaa väkivaltaisempia. Mellakkapoliisi ampui tuhansia kyynelkaasukanistereita ja kumiluoteja.

Lisäksi heidän kuvattiin useaan otteeseen hakkaavan pidätettyjä mielenosoittajia pampuilla.

Pienet kovan linjan aktivistiryhmät heittelivät mielenosoituksissa kiviä ja polttopommeja, sekä käyttivät jopa jousia ja nuolia.

Mielenosoitusten aikana pidätettiin yli 10 000 ihmistä ja kaupungin tuomioistuimet täyttyvät oikeuskäsittelyistä, kun valtaosa kaupungin johtavista aktivisteista ja oppositiohahmoista odottaa päiväänsä oikeudessa.

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta yhtäältä uupumuksen sekä pidätysten myötä ja toisaalta koronapandemian vuoksi.Valtaosan kuluvasta vuodesta Hongkongissa on ollut voimassa koronatilanteen vuoksi asetettu kielto, joka estää yli neljän hengen julkiset kokoontumiset.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt uuden turvallisuuslain myötä, ja monia aktivisteja on pidätetty ja painostettu sen nojalla entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat