Thaimaan raa'asta verilöylystä tasan 40 vuotta – "Kukaan ei tiedä, kukaan ei muista, kukaan ei ollut paikalla"

Thaimaan raa'asta verilöylystä jo 40 vuotta 3:54

Thaimaassa koettiin lähes päivälleen 40 vuotta sitten koko maailmaa järkyttänyt käsittämätön verilöyly. Oikeiston ja vasemmiston välillä kyteneet jänniteet laukesivat opiskelijoiden mielenosoituksessa, kun armeija, poliisi ja puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät protestoijien kimppuun surmaten heitä raa'asti.

Thaimaassa joukkomurha tunnetaan nimellä "lokakuun 6. päivän tapahtumat". Verilöyly sai alkunsa, kun armeijan ja äärioikeistoon kuuluvat puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät kohti mieltään osoittaneita yliopisto-opiskelijoita Thammasatin yliopiston alueella Bangkokin keskustassa. 

Viikon kestäneet protestit päättyivät verisesti

4000-5000 opiskelijaa oli osoittanut viikon ajan mieltään diktaattori Thanom Kikkikachornin palattua maanpaosta.

Tilanne kärjistyi sen jälkeen kun, useat thaimaalaislehdet lehdet julkaisivat valtaapitävät ja heidän tukijansa suututtaneen kuvan kruununprinssin valehirttäjäisistä.

Seuraavana päivänä poliisi, armeija ja puolisotilaalliset joukot saartoivat mielenosoittajat ja aloittivat aamunkoitossa puolillepäivin kestäneen hyökkäyksen. Kuva osoittautui myöhemmin väärennetyksi.

Noiden tuntien aikana mielenosoittajia tapettiin hakkaamalla, ampumalla, hirttämällä ja polttamalla heitä kuoliaaksi.

Uhrien todellista määrää ei edelleenkään tiedetä. Thaimaan viranomaisten mukaan uhreja oli vajaat 50, protestoijien ja silminnäkijöiden mukaan kuolleita oli yli 100. Pari sataa haavoittui ja 3000 pidätettiin. 

Käsittämätöntä julmuutta

Thaimaan tapahtumista levisi maailmalle Neal Ulevichin käsittämätöntä julmuutta esittävä valokuvasarja, joka voitti samana vuonna, 1976, myös Pulizerin kuvapalkinnon. 

Yksi kuuluisimmista kuvista esittää hirtettyä vasemmistolaisaktivistia. Kuvan yksityiskohdat järkyttivät: mies hakkaa köydestä roikkuvaa hirtettyä samalla kun osa paikalle kerääntyneestä suuresta väkijoukosta katselee tapahtumia hymyssä suin. 

Huolimatta suuresta väkijoukosta ja valokuvan leviämisestä ympäri maailmaa yhtään kuvassa olijaa ei ole tunnistettu. 

Oheiselta videolta selviää, mitä käy, kun australialainen elokuvantekijä David Tucker matkustaa Thaimaahan kuuluisan kuvan tapahtumapaikalle selvittämään siihen liittyvää mysteeriä: Kukaan ei tiedä, kukaan ei muista, kukaan ei ollut paikalla. 

Ja Tucker avustajineen sentään on yrittänyt etsiä jotakuta joka tietäisi jotain jo vuoden ajan. 

Korjattu Thaimaan taivutus kello 11.01.

Lue myös:

    Uusimmat