Mainos

Teuvalla nähtiin komea Saunaparaati: 67 siirrettävää saunaa suoritti ohimarssin

SuPo eli Suupohjan Puhallinorkesteri soitti tuhteja sotilasmarsseja ja Supon päällikkö Antti Pelttari tarkasti joukot – nimittäin Saunajoukot ­– vakavin mielin mutta kevein ilmein.

– Täällä Pohjanmaalla riittää näitä kesätapahtumia…

Antti Pelttari vakavoitui, kun tuli puhe saunasta.

– Sauna on suomalaisille tärkeä asia, tietää pohjalaisjuuret omaava Pelttari.

Mutta mikä on saanut suomalaiset innostumaan siirrettävistä saunoista? Teuvan saunaparaatissa nähtiin puimurisaunoja, puhelinkoppisaunoja, kaikenlaisia peräkärrysaunoja ja riihisaunoja, unohtamatta erilaisia vanhoihin autoihin rakennettuja saunoja.

– Kun yhdistetään sauna ja moottori, siinä on kaksi suomalaisille tärkeää asiaa – siinäpä se, kuvaili Saunaparaatin virallinen tarkastaja.

Teuvan Saunaparaati on osa Suomi 100-juhlallisuuksia. Peräti 67 siirrettävää sauna soljui läpi Teuvan keskustan perjantaina illansuussa. Saunat olivat matkalla Parran kylälle Teuvan Sauna-ajoihin, jossa kuka tahansa pääsee testaamaan saunoja. Yksi suosikeista on paraatin johtoauto, venäläisvalmisteinen Zil-maastoauto.

– En tiedä mikä hänen alkuperäinen käyttönsä on ollut, mutta sieltä Venäjältä se on muilutettu jotenkin tänne rajan yli ja tehty sitten sauna. Ilmeisesti palvelee saunana paremmin kuin sotilaskäytössä, arvioi SuPon puhaltajien puheenjohtaja Leo Lappalainen.

Zilin taustalta löytyy suomalaisia rauhanturvaajia, joille sauna on ehdoton asia.

– Ensimmäiseksi kun tukikohtaan saavutaan, niin sinne tehdään sauna, kertoo ”parade commander” Jukka Muotio – Zil-saunan kuljettaja.

Teuvan Saunaparaatin tarkastusjoukkoihin on liittynyt myös Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtaja Carita Harju. Hän on lähes liikuttunut suomalaisten rakkaudesta saunaan: täällä se kulminoituu esiin, kun toinen toistaan kodikkaampia saunahökkeleitä virtaa silmien edessä.

– Sauna on meille tärkeä, eikä ihme. Suomi viettää 100-vuotisjuhlia, mutta sauna on yli 10 000 vuotta vanha, se on meillä perimässä, tietää Harju.

Yksi jos toinenkin äityy kauniissa kesäillassa ylistämään saunaa.

– Sauna on harrastus, sauna on rauhoittumisen paikka, sauna on intohimo…! lausuu ”parade commander” Jukka Muotio.

– Sauna kuuluu Suomen kesään, jatkaa Leo Lappalainen.

Onko sauna juhlava ja pyhäkin asia?

– Voidaan sanoa näinkin Se ansaitsee tällaisen tapahtuman myöskin yläkerran herran mielestä, joka on antanut meille näin komean päivän Saunaparaatia varten, kiitteli Lappalainen.

Katso pääkuvan videolta saunaparaatin tunnelmia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.