Testissä hampaiden valkaisuhoidot: Saadaanko näin hohtava purukalusto?

Kuusi naista kokeili erilaisia tapoja saada puhtaanvalkoiset hampaat. Miten menetelmät toimivat? Onnistuuko valkaisu näillä keinoilla?

On monta tapaa yrittää saada valkoisemmat hampaat, mutta mitkä niistä oikeasti toimivat? Kuuden naisen testiryhmä kokeili erilaisia hampaidenvalkaisumenetelmiä. Testissä käytettiin valkaisuliuskoja, valkaisevaa hammastahnaa, hammasmuottia, valkaisukynää sekä hoitolassa tapahtuvaa valohoitoa.

Valkaiseva hammastahna

Nainen, 27: Yotuel Valkaiseva hammastahna Classicia tuli käyttää kaksi tai kolme kertaa päivässä 2–3 minuutin ajan. Tahnan "entsyymisysteemin" luvattiin poistavan värjäytymiä ja tummentumia. Tahnalla oli alhainen hankausarvo, eli se ei vahingoittaisi hampaan kiillettä.

Hammastahnan käyttäminen oli helppoa, olihan se periaatteessa aivan tavallinen tahna, jota käytettiin kuten kaikkia muitakin vastaavia tuotteita. Yotuel ei vaahdonnut paljoa eikä sitä ollut millään tavoin epämiellyttävä käyttää, vaikka aluksi vaahtoamattomuus voikin tuntua "perustahnoihin" tottuneista oudolta. Tahnan maku oli melko perinteinen.

Valkaisutestin aikana unohdin muutamana kerran tahnan viikonloppumatkan ajaksi kotiin, joten niillä kerroilla tuotteen käyttäminen jäi väliin. Itse en huomannut tahnalla olevan suuria vaikutuksia hampaisiin, mutta myöhemmin työkaverini sanoi, että vaikutuksen huomaa etuhampaissa.

Tahnaa oli mukava ja miellyttävä käyttää, joten ei haitannut, ettei dramaattista vaikutusta omissa silmissäni syntynytkään. Voisin käyttää tahnaa jatkossakin.

Valkaisuliuskat

Nainen, 26: Hammaslääkäreiden kehittämä Xytol whitening strips –valkaisumenetelmää käytetään hoitamaan hampaiden värivirheitä kotona 15 päivän ajan, kerran tai kaksi päivässä aina 45 minuuttia kerrallaan. Kätevässä, joskin pienen pientä printtiä sisältävästä tuotepaketista löytyi yhteensä 30 kappaletta valkaisuliuskoja, niin ylä- että alahampaille, niille etummaisille.

Lukiessani ohjeita hämmästelin , että vaikuttava aine on vetyperoksidi – siis sillähän värjään hiukseni vaaleammiksi! Toiseksi tuotteen käyttöä ei suositella, jos käyttäjällä on reikiä tai muita hammasvaurioita. En muista, milloin viimeksi olisin käynyt hammaslääkärissä, joten valkaisemisen aloittaminen suorastaan jännitti. Tuotteen uskovuutta silmissäni söi myös se, että pakkauksen pääkuva oli minulle entuudestaan tuttu: se löytyy eräästä median käyttämästä kuvapankista.

Ensimmäisen kerran käyttäessäni liuskoja, yllätyin kuinka helppoa niiden laittaminen kuiviin hampaisiin oli; liuskat tuoksuivat vahvalle mentolille, ihan kuin olisi hammaslääkärin vastaanotolle talsinut. Mutta kun sylkeä alkoi erittyä, liuskat muuttuivat suussa tahmaisiksi ja olo oli jokseenkin tukala. Puhuminen ei onnistunut muutoin kuin sössöttämisen tasolla – olisiko ohjeissa pitänyt lukea, että pidä suusi supussa? Lisäksi jo ensimmäisellä kerralla 45 minuutin kestoinen vaikutusaika tuntui tuskallisen pitkältä, miten siis selviäisin kahden viikon kokeilusta?

Testiviikkojen aikana huomasin erikoisen sivuvaikutuksen; jo 3–4 käyttökerran jälkeen nukahdin kesken testin kuin seinään. Onneksi paikan päällä oli kumppanini, joka tökki minut hereille ja usutti minut irrottamaan tahmaantuneet liuskat pois vaikutusajan jälkeen. Tuote myös tahmasi huulet ja kuivatti ne, joten huulirasvan käyttö lisääntyi.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että testausaika tuntui pitkältä ja vaivalloiselta. Liuskojen laittaminen oli helppoa, pitäminen puolestaan tuskallista. Paras hetki oli, kun liuskat sai poistaa ja suun huuhdella vedellä.

Myöhemmin sain selville, että valkaisun tehostamiseksi tulisi välttää valkaisuliuskojen käytön jälkeen aina seuraavat 24 tuntia tupakointia, nuuskaamista sekä värjääviä juomia kuten punaista mehua, kahvia, cola-juomia, teetä ja punaviiniä, värjääviä ruokia (tätä ei paketin ohjeissa lukenut) Voin sanoa, että kahdeksasta kielletystä rikoin neljää. Hups.

En itse osannut nähdä vaikuttiko tuote purukalustooni sen suuremmin – ja tekikö se minusta yhtään sen "puoleensavetävämpää". Ainakin tuoksahdin tovin ajan mentolille. En ehkä kokeilisi näitä liuskoja uudemman kerran: koin sen vaivalloiseksi.

Valkaisupuikko

Nainen, 28: Huulikiiltomaisella applikaattorilla levitettävää Yotuelin valkaisukynää sai käyttää niin usein kuin vain halusi: aamulla, kesken päivän tai yöllä. Minä käytin sitä kolme kertaa päivässä: aamulla hampaidenpesun jälkeen, päivällä tultuani kotiin ja illalla ennen nukkumaanmenoa, mutta syömistä ja juomista piti välttää heti levittämisen jälkeen.

Käytin valkaisukynää noin kaksi viikkoa ja sain sen 9 gramman annin kulutettua loppuun. Taisin tosin levittää ainetta reippaalla kädellä. Tämä menetelmä on vaikea ulottaa koko hammasrivistöön. Siksi ensimmäisten päivien jälkeen tyydyinkin yrittämään valkaisua vain hymyillessä näkyville hampailla, joille levittäminen onnistui helposti ja nopeasti.

Testiaikana hampaani eivät tuntuneet muuttuvan mitenkään. Ehkä valkaisukynän kaverina olisi pitänyt käyttää vaikkapa valkaisevaa hammastahnaa? Kritiikkiä antaisin myös siitä, että valkaiseva aine oli vaikea levittää huulikiiltomaisella levittimellä. Se tuntui osuvan huuliin ja ikeniin. Suti tai sivellin olisi ollut mielestäni parempi.

Hampaidenvalkaisukynä

Nainen, 27: Testasin The White One -hampaidenvalkaisukynää, jota tuli käyttää kaksi kertaa päivässä aina kahden viikon ajan. Syöminen ja juominen oli kielletty puoli tuntia geelin levittämisen jälkeen.

Ehkä haastavinta testaamisessa olivat aamut. Muutamana aamuna testaus unohtuikin, kun ei muiden aamukiireiden lomassa tullut muistaneeksi levittää geeliä. Sinänsä tuote kuitenkin sopii kiireiselle ja aamu-unisellekin – se ei näy ulospäin mitenkään, joten ruuhkabussissa tai töissä ei tarvitse peitellä suutaan. Oma testaukseni olisi varmaan sujunut jouhevammin, jos en olisi jostain syystä jumittunut ajatukseen, että kynää voi käyttää vain kotona.

Itse geelin levittäminen oli helppoa, se ei maistunut häiritsevän pahalta ja puoli tuntia meni iltaisin helposti televisiota tuijotellen ilman eväitäkin. 30 minuutin jälkeen geeli on muuttunut suussa vedeksi ja suun saa halutessaan huuhdella. Testijakson alussa tuntui, että hampaat näyttivät jotenkin raikkaammilta, jos eivät suoraan valkoisemmilta, mutta loppua kohden tuntui kuitenkin, ettei muutosta juurikaan tapahtunut.

Voisin kokeilla tuotetta tulevaisuudessa uudelleenkin, sillä kynän käyttäminen oli aika helppoa ja aluksi sai aikaan tuloksia.

Valkaisumuotit

Nainen, 25: Testasin Yotuel 7 Hours Whitening Kit -hampaidenvalkaisumuotteja, joita tuli pitää suussa tunnin verran joka päivä vähintään viikon ajan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tunti osoittautui testin edetessä yllättävän pitkäksi ajaksi käyttää muotteja joka päivä. Ensin ajattelin, että voisin käyttää muotteja joka päivä peräti kolmen viikon ajan – mikä oli ohjeiden mukaan määritelty maksimimääräksi perättäisille käyttökerroille.

Muotit muovautuivat omien hampaideni malliin keittämällä ja operaatio oli selkeiden ohjeiden vuoksi äärimmäisen helppo. Heti ensimmäisellä käyttökerralla minulle tuli kuitenkin selväksi, että selviäisin ehkä rimaa hipoen muottien käytöstä ensimmäisen viikon läpi: kuola valui nimittäin valtoimenaan koko ajan kun muotit olivat suussa. Muottien vuoksi myös puhuminen, syöminen ja juominen olivat tunnin ajan joka ilta täysin mahdotonta. Vasta muutaman illan kasvojani vessapaperilla kuolasta kuivattuani totesin, että posket on parasta tunkea muotteja asetellessa täyteen vessapaperia, jotta pystyn luopumaan jo rutiiniksi muodostuneesta tunnin ruljanssista vessapaperin kanssa. Operaatio oli käytännöllisempi, kun paperit olivat valmiiksi poskissani.

Vaikka muottien käyttö oli sattuneesta syystä jokseenkin kiusallista ja hankalaa, olin tyytyväinen tuloksiin, jonka muoteista sain: huomasin jo viikossa, että hampaani olivat valkoisemmat. Suosittelen kuitenkin hampaidenvalkaisusta haaveilevien ottavan muotit valitessaan huomioon se, ettei suunnitellulla valkaisuviikolla ole kovin tärkeitä iltamenoja.

Valohoito

Nainen, 32: Kokeilin Valkoinen hymy -hampaiden valkaisuhoitoa, jossa hampaat valkaistaan LED-lampun ja geelin avulla. Valkaisuhoitoja saa hoitoloista, joissa on käytössä kyseinen laitteisto. Hoito poistaa helposti tummentumat, jotka ovat syntyneet muun maussa tupakan, kahvin, punaviinin nauttimisen takia.

Hoito kesti noin puoli tuntia ja tapahtui kahdessa 15 minuutin hoitoerässä. Ennen hoidon aloittamista katsoimme hampaideni värin, jonka jälkeen niihin levitettiin valkaisugeeli. Sain päähäni suojalasit, jonka jälkeen eteeni tuotiin sinistä valoa säteilevä lamppu. Vaikeinta oli pitää suuta auki koko valkaisuajan, mutta onneksi lampusta näki kuinka monta minuuttia oli jäljellä. Valkaisun aikana hampaita vihloi hieman, mutta purukalustoni on muutenkin altis vihlonnalle.

Hoidon jälkeen huomasin heti eron. Hampaani olivat valkaistuneet noin viisi astetta ja sen näki selvästi, myös työkaverit huomasivat. Tulos ei kuitenkaan ollut liian suuri; hampaat eivät hohtaneet huomiotaherättävän valkoisina.

Sain kuulla, että tulokset riippuvat hampaiden alkuperäisestä väristä sekä kiilteestä, värin säilyminen hoidon jälkeen omista elämäntavoista. On myös hyvä muistaa, että valkaisu saattaa tuoda esiin hampaiden luonnollisia kalkkeutumia. Omissa hampaissa näkyi selvästi tummempia kohteita heti hoidon jälkeen. Nämä kuitenkin hävisivät hampaiden värin palautuessa.

Jälkihoito-ohjeissa muistutetaan, että syömistä ja muiden juomien kuin veden nauttimista tulisi välttää ensimmäisen tunnin aikana. Myös kahvia, teetä, punaviiniä ja kolajuomia sekä huulipunan käyttöö ja tupakointia tulisi välttää seuraavan 24 tunnin ajan.

Hampaidenvalkaisukokemus oli miellyttävä ja sai aikaan tuloksia, jotka voivat kestää jopa puoli vuotta. Minulle hampaiden väri ei kuitenkaan ole ongelma, joten en kävisi yli 100 euron hoidoissa säännöllisesti. Satunnaisesti voisin kyllä käydä.

Lue myös:


MTV LIFESTYLE

Kuvat: Valmistajat

Lue myös:

    Uusimmat