Mainos

Testattu ja tutkittu: Iäkkäät kuljettajat eivät ole sen vaarallisempia, mutta masentuvat ajamatta

Tuoreen tutkimuksen mukaan vanhemmat autoilijat eivät ole vaaraksi liikenteelle ja ajamisen rajoittaminen voi jopa jouduttaa kuolemaa.

Swansean yliopisto teetti erilaisia testejä, joilla selvitettiin, aiheuttavatko vanhemmat ihmiset enemmän onnettomuuksia liikenteessä testaamalla heidän reaktionopeuttaan ja tutkimalla onnettomuustilastoja.

Yli 70-vuotiaat vahingoittuvat tai kuolevat onnettomuudessa todennäköisemmin kuin heitä nuoremmat kuljettajat. Heidän ei kuitenkaan nähty tutkimuksessa aiheuttavan yhtään enemmän liikenneonnettomuuksia ja kolareita – päinvastoin. Vanhemmat kuljettajat joutuvat neljä kertaa epätodennäköisemmin liikenneonnettomuuteen kuin 17–21-vuotiaat mieskuljettajat.

Swansean yliopiston tohtori Charles Musselwhiten mukaan eläkeläisillä, jotka jättävät autoilun, on suurempi riski aikaisempaan kuolemaan ja muihin onnettomuuksiin, kuten liukkaalla kaatumiseen tai auton alle jäämiseen.

Ajamattomuus masentaa

Tutkimuksen mukaan ajamisen lopettaminen altistaa vanhemmat ihmiset myös masentumiselle ja sosiaaliseen eristyneisyyteen, koska paikasta toiseen matkustaminen voi olla vaikeampaa ja vaivalloista.

Musselwhite muistuttaa, että palvelut ovat yhä kauempana asutuksesta. Myös ystävät ja perhe ovat usein pitkänkin matkan päässä.

– Ajamisen lopettamisen on huomattu olevan yhteydessä masentuneisuuteen, terveysongelmiin ja elinikään. Tämän takia ajamisella onkin hyvin suuri merkitys vanhemmalla iällä, Musselwhite kertoo Telegraphille.

Vanhuus ei tule yksin

Onnettomuusriskin nousua vanhemmilla ihmisillä on perusteltu fysiologisilla asioilla. Näkökyky näyttelee näissä perusteluissa suurta osaa.

Vanhemman ihmisen silmällä kestää noin yhdeksän sekuntia palautua kirkkaan valon osuessa silmiin, kun taas 30-vuotiaalla aikaa menee kaksi sekuntia. Yli 70-vuotiaiden reaktioajat voivat myös olla jopa 22 kertaa hitaammat kuin nuorella kuljettajalla.

– Tutkimus osoittaa, että vanhemmat kuljettajat eivät tee virheitä, kun he eivät tunne painetta muilta matkustajilta. Yksi keino välttää virheitä on ajaa hitaammin ja vain tiettyinä aikoina päivässä, Musselwhite kertoo.

Tutkijoiden mukaan tiukat ikääntyneiden kuljettajien testaamiset eivät ole vähentäneet onnettomuuksien määrää. 

---

Aeromobil lentoautoa toimitetaan asiakkaille jo 2018

3:52

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.