Tämä asia on ratin takana yli neljä kertaa puhelimen räpläämistä vaarallisempaa – ja sinäkin sorrut siihen

1:07

Autoilijoita muistutetaan jatkuvasti jättämään puhelin rauhaan ratin takana, mutta uskokaa tai älkää, olemassa on yksi kännykkääkin pahempi synti.

Katso pääkuvan videolta, miltä näyttää uusi Audi A6 Avant.

Yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö Erie Insurance kampasi 172 000 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta viiden viime vuoden ajalta. He havaitsivat, että joka kymmenes kuolonuhri oli suoraa seurausta siitä, ettei kuljettaja kiinnittänyt asianmukaista huomiota liikenteeseen.

Mutta mikä oli merkittävin syy keskittymisen herpaantumiseen? He hämmästyivät havaitessaan, että puhelin oli syynä vain 14 prosentissa. Ylivoimaisesti suurin keskittymistä alentava tekijä oli yksinkertaisesti omiin ajatuksiinsa uppoutuminen, mikä oli tekijänä peräti 61 prosentissa näitä onnettomuuksia. Seuraavaksi yleisimpiä syitä olivat muun muassa huomion kiinnittyminen johonkin yllättävään auton ulkopuoliseen asiaan (6 %) ja autossa oleviin matkustajiin keskittyminen (5 %).

Miten ihmiset sitten saataisiin keskittymään enemmän liikenteeseen ja vähemmän maailman menon pohtimiseen? Ei välttämättä mitenkään. Ihmismielellä on tapana vaihtaa toiseen moodiin, jos työn alla on jokin itseään toistava toimenpide, kuten tässä tapauksessa ajaminen.

Itseohjautuvia autoja kehittävät yhtiöt maalailevat tulevaisuutta, jossa ihmiset olisivat kokonaan vapaita autoilun ikävistä puolista, kuten tarkkaavaisuuden ylläpitämisestä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että ennen kuin täysin autonomiset autot ovat todellisuutta, tulee tilanne huonontumaan vielä nykyisestä. Vaikka teknologia kehittyy kovalla vauhdilla, kasvaa ihmisten luottamus sitä kohtaan nopeammin kuin olisi turvallista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja