Mainos

Testaa olisiko sinusta pankinjohtajaksi

Jos Kreikka olisikin Karilan perhe...

Rivitalossa asui viisi perhettä: Karilat, Eskolat, Iiskolat, Poutaset ja Suomelat. Jokunen vuosi sitten kaikilla oli mennyt tai näyttänyt menneen oikein hyvin. Töitä oli ollut ja lainaa saatu asuntoon, autoon ja muuhun. Tosin muutamat olivat hieman suurennelleet tulojaan pankissa, jotta lainat tulivat.

Kaikki sujui mainiosti, kunnes suhdanteet kääntyivät. Paikallinen tehdas irtisanoi Karilan perheen äidin ja isän. Muut perheet lomautettiin ja kaikilla meni enemmän tai vähemmän huonosti. Kariloilla heikoiten.

Karilat ottivat pikavippejä maksaakseen asuntolainaa ja sitten uusia lainoja maksaakseen erääntyvät vipit. Piti kääntyä myös sossun puoleen. Karilat olivat taitavia, mutta pelkkiä korkoja maksamalla velka kasvoi moninkertaiseksi asunnon arvoon verrattuna.

Hyvin ei mennyt muillakaan. Satunnaisia töitä oli, mutta kaikesta piti tinkiä, Kariloiden kuitenkin eniten.

Kun Kariloiden kurimusta oli jatkunut viisi vuotta, Karilat pitivät perheneuvottelun. Viesti oli selvä: ”Nyt riittää kituuttelu”.

Perheen isä ja äiti menivät taas paikallispankkiin neuvottelemaan.

Pankinjohtaja piti Kariloista, vaikka välillä he saattoivat äityä räyhäkkäiksikin. Karilat olivat asuneet paikkakunnalla pitkään ja suku oli ollut mukana perustamassa pankkia.

Eskolat, Iiskolat, Poutaset ja Suomelat seurasivat kiinnostuneina tilannetta. Tässä voisi olla heillekin mahdollisuus päästä ikävästä, perheen ilmapiiriä myrkyttävästä säästämisestä. Pankinjohtaja tiesi kuitenkin, että jos kaikki perheet lopettaisivat lainanmaksun, pankki menisi konkurssiin.

Pankinjohtajan oma työpaikka oli ratkaisusta kiinni, sillä tapaus kiinnosti melko lailla tietysti myös pankin johtokuntaa.

Pankinjohtajalla oli kolme vaihtoehtoa:

1) Antaa iso osa lainoista anteeksi ja toivoa, että Karilat pääsisivät jaloilleen. Tehtaan ongelmat kuitenkin jatkuivat, eikä töitä ollut tarjolla. Karilat voisivat hyvinkin olla pian pyytämässä lisää rahaa. Pankinjohtaja tiesi, että tämä saisi muut perheet miettimään sitä miksi heidän piti maksaa.

2) Ulosmitata asunto ja samalla menettää luottotappioina kaikki Kariloille lainatut rahat. Perhe jäisi kuitenkin tässä tilanteessa ulkosalle. Pankinjohtajalla oli kyllä varastossa teltta, jonka hän voisi lainata. Luottotappiot näyttäisivät kyllä pahalta pankille.

3) Laittaa Karilat neuvottelussa ruotuun, koska pankille ei isotella. Siinä olisi mallia muille perheille. Uusi hätälaina tulisi, mutta sillä kuitattaisiin vanhoja lainoja. Tiukat ajat ja säästäminen saisi jatkua. Karilat saisivat pitää asuntonsa, mutta nyt pitäisi tinkiä lämpimästä vedestä.

Pankinjohtaja jäi miettimään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.