Tesoman murhasta epäilty olisi ollut seuraavalla dna-testattavien listalla – nuori mies käveli itse kiirastorstain aamuna poliisipartion luo

Poliisilta läpimurto Tesoman henkirikoksen tutkinnassa 0:22

Lähes kolme ja puoli vuotta pimeänä olleen Tesoman verityön epäillyksi itsensä ilmoittanut nuori mies olisi ollut pian poliisin dna-testauksen kohteena. Poliisi ei ollut kuitenkaan tiettävästi tiedottanut siitä.

Poliisi on tehnyt runsaan kolmen vuoden aikana noin 1000 dna-testiä surmapaikan lähellä asuville miehille.

Nelikymppinen perheenisä löytyi kuoliaaksi puukotettuna Tampereen Tesomalta valtatien kevyen liikenteen väylältä hieman aamukuuden jälkeen 29. joulukuuta 2014.

Poliisilla on tuntemattoman miehen dna, joka saatiin taltioitua tekovälineenä käytetystä puukosta ja puukon tupesta. Eilen ilmoittautuneen nuoren miehen dna täsmäsi tähän dna-näytteeseen.

Poliisin tarkoitus oli jatkaa dna-testausta, mutta nyt se tarve päättyi, kun epäilty ilmoittautui itse. Epäilty 24-vuotias mies olisi ollut poliisin seuraavalla dna-testattavien listalla.

– Epäilty nuori mies asui Tesoman lähellä vielä surman aikaan. Hän muutti sieltä pois seuraavana kesänä, eli noin puoli vuotta teon jälkeen, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo.

– Olemme keränneet listan alueelta poismuuttaneista ihmisistä, ja hän oli tällä listalla. Näitä poismuuttaneita olisi ryhdytty dna-testaamaan seuraavaksi.

Halusi jutella tutkinnanjohtajalle

Henkirikoksesta epäilty 24-vuotias mies asuu nykyään Tampereen keskustassa. Mies sopii poliisin tekemään profiiliin tekijästä.

Kiirastorstain aamuna mies käveli itse poliisiauton luo Tampereella ja kertoi haluavansa jutella Kinnusen kanssa.

– En ollut itse työpaikalla, mutta tutkijat jututtivat häntä poliisiasemalla ja hänet otettiin kiinni. Miestä kuulusteltiin jo eilen ja kuulusteluja jatkettiin tänään.

Epäilty mies on ollut kuulusteluissa rauhallinen ja erittäin yhteistyöhaluinen.

– Hän on äärettömän miellyttäväkäytöksinen, Kinnunen kuvailee.

Ei vielä tietoa kolmikosta

Nuorella miehellä ei ole mitään rikoshistoriaa. Teon motiivi on vielä auki.

– Epäilty on kertonut kuulusteluissa kaiken mitä muistaa, mutta toki muistikuvat ovat jo vähän heikentyneet vuosien mittaan. Tänään hän täsmensi kuulusteluissa eilen kertomiaan asioita.

Poliisi on hakenut teon jälkeen kolmikkoa, joka näkyi Tesoman liikekeskuksen valvontakameran kuvissa surman aikoihin. 
Poliisi epäili, että kolmikolla on jotain tekemistä asian kanssa.  Kukaan heistä ei ole kuitenkaan vuosien varrella ilmoittautunut.

Poliisi ei vielä osaa sanoa, onko nyt pidätetty epäilty yksi kolmikosta.

– Sitä seikkaa ei ole vielä kysytty häneltä. Emme ole päässeet niin pitkälle kuulusteluissa. Mutta hän ei ole liittänyt ketään muita tähän tekoon, Kinnunen sanoo.

– Jos epäilty on ollut tässä kolmikossa, niin meidän on kuultava näitä kahta muutakin.

Juttu saattoi toimia vaikuttimena

Epäilty ei tuntenut puukotettua miestä ennalta. Uhrin uskotaan valikoituneen sattumalta.

Kinnunen uskoi koko tutkinnan ajan, että epäilty saadaan kiinni.

– Olen koko ajan ollut vakuuttunut, että tapaus selviää.

Poliisi ei osaa sanoa tarkasti, miksi epäilty päätti ilmoittautua juuri eilen.

– Voi olla, että Ylen keskiviikkona julkaisema juttu oli jollain tavalla vaikuttimena, mutta tätä asiaa ei ole vielä kysytty häneltä, Kinnunen sanoo.

– Epälty on kertonut kuulusteluissa, että hän on miettinyt paljon tätä tekoa, mutta ei se ole niin helppoa tunnustaa henkirikosta. Hän kuitenkin sanoi, ettei hänellä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin sovittaa teko.

Poliisi vaatii miestä vangittavaksi murhasta epäiltynä. Vangitsemiskäsittely pidetään Tampereen poliisitalolla lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat