Teslan tuotanto tavoitti vihdoin haamurajan – hintana räyhäävä pomo ja muuttuneet työolot

Teslan kiihtyvällä tuotantotahdilla on jo seurauksia työoloihin, tehtaan työntekijät kertovat Reuterssille.

Pääkuvan video

Näin valmistuu Model S Teslan tehtaalla

Tesla saavutti Tesla Model 3:n tuotannossaan haamurajan kesäkuun lopulla, kun autovalmistaja onnistui valmistamaan yli 5000 autoa viikossa. Toimitusjohtaja Elon Musk iloitsi tapahtunutta Twitter-viestissään, jossa hän sanoi: ”7 päivää, 7000 autoa”.

Viiden tuhannen auton valmistusmäärää viikossa on pidetty vakavasti otettavan autoteollisuuden valmistajan merkkipaaluna.

Työntekijät Teslan tehtaalla Fremontissa ovat kuitenkin kertoneet yksityiskohtia siitä, millaisessa tunnelmissa tavoitteisiin päästiin. Kokoonpanolinjalla pinnisteltiinkin viimeiseen asti kesäkuun viimeisellä viikolla, jotta 5000:n auton viikkotavoitteeseen päästiin.

Erään teknikon mukaan autojen kokoonpano jatkui viikonlopulle asti ja toimitusjohtaja Muskin kuultiin jopa tiuskivan työntekijöille, jos kellon ympäri jatkunut tuotanto hidastui tai seisoi teollisuusrobottien ongelmien vuoksi.

Tesla avasi ylimääräisen tuotantolinjan telttaan tehtaan viereen vain parissa viikossa, mikä on ennenkuulumatonta alalla, jossa tuotantolinjojen suunnittelemiseen menee yleensä vuosia. Uusi linja valmisti Teslan ilmoituksen mukaan 20 prosenttia viime viikolla valmistetuista Model 3 -autoista.

– Model 3:n valmistus on asetettu Model S:n edelle, jotta 5000:n auton tavoitteeseen päästiin, eräs Model S:ää valmistava työntekijä kertoo.

Priorisoinnin seurauksena Model S -autojen valmistus on noin 800 yksikköä aikataulustaan jäljessä. Tämä voi häiritä Teslan tavoitteita rakentaa 100 000 kappaletta Model S -autoa vuoden 2018 aikana.

Teslan omien sanojen mukaan Model S ja Model X -autojen valmistuksessa ei ole ollut häiriöitä. Autovalmistajan tiedottajan mukaan näitä malleja valmistavia työntekijöitä oli myös ilmoittautunut vapaaehtoisesti Model 3:n tuotantolinjalle viime viikolla.

Yllättävien viikonloppuvuorojen vuoksi Teslalla on otettu käyttöön toimintatapa, että työntekijöille kerrotaan viikonloppuvuoroista jatkossa viikko etukäteen. Työntekijät kuitenkin pelkäävät, että tiukentunut työtahti ja pidentyneet työvuorot voivat polttaa työntekijöitä loppuun.

Yksi työntekijä kertoi, että heitä käskettiin jatkamaan töitään, kunnes päivittäinen tuotantotavoite oli saavutettu – työvuoron loppumisesta välittämättä. Tuotantolinjojen työntekijöiden venyttämisessä äärimmilleen on kuitenkin oma riskinsä.

– Musk joutuu pian etsimään valtavan määrän lisää porukkaa, sillä työntekijöitä alkaa kohta loukkaantua nopeasti liikkuvilla tuotantolinjoilla, eräs työntekijää lataa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja