Terveysfirmat maalailevat sote-säästöjä: Potilas tekstaa lääkärille ja nappaa kuvan vaivastaan

Terveyskeskusmenoja halutaan sote-uudistuksen myötä säästää miljardeilla. Mutta miten säästöt oikein syntyvät?

Valtiovaranministeri Alexander Stubb kertoi toissapäivänä Huomenta Suomessa, että tulevaisuudessa esimerkiksi tekoäly pystyy diagnosoimaan potilaan vaivat. Stubbin visiointi on mahdollisesti totta vasta vuosikymmenien kuluttua.

Uutta teknologiaa kehitetään koko ajan kuitenkin tehostamaan terveydenhuollon palveluja. Terveydenhuollon palveluja tarjoavan Meedocin toimitusjohtaja Mikko Kiiskilä kertoo, miten uudella teknologialla kyetään sorvaamaan säästöjä jo piankin. 

– Tulevaisuudessa potilas voisi lähettää kännykässä olevan sovelluksen kautta tekstiviestin klinikalla olevalle lääkärille. Ensimmäinen vapaa lääkäri vastaanottaa viestin ja näin potilas pääsee keskustelemaan lääkärin kanssa vaivastaan. Potilas voi ottaa jopa kuvan vaivastaan, esimerkiksi silmätulehduksesta, ja lähettää sen lääkärille analysoitavaksi. Lääkäri voi kuvan ja muiden tietojen perusteellla kirjoittaa reseptin potilalle, Kiiskilä kuvaa.

Tällainen käytäntö on jo mahdollista joissakin yksityisissä lääkärikeskuksissa. Nyt toimintatapaa viedään julkiselle puolelle.   

Miten lääkärissäkäynti korvataan teknologialla? 8:17


Näin voidaan korvata jopa kolme neljästä lääkärikäynnistä. Kiiskilän mukaan säästö kertyy juuri siitä, että potilaan ei tarvitse lähteä käymään lääkärin luona henkilökohtaisesti. 

– Lääkärikäynti vie aina turhaa aikaa. Olemme mittaroineet tätä yrityksessämme ja tulleet siihen tulokseen, että sovelluksen kautta meillä keskimääräinen potilasaika on 3-7 minuuttia, lääkärillä käyntin menee aina vähintään 20 minuttia. Säästö perustuu siihen, että vakavampien potilaskäyntien lomassa lääkäri pystyy ottamaan potilaita vastaan myös puhelimitse. 

Project leader Mikko Kauppinen Health Innovation Village -yrityksestä menee astetta pidemmälle valtiovarainministeri Alexander Stubbin näkemysten suuntaan. Kauppisen mukaan tulevaisuudessa jo itse laite (esimerkiksi kännykkä) pystyy diagnosoimaan vaivan kuvasta. 

– Potilas ottaa kuvan esimerkiksi kädessä olevasta luomestaan, ja laite pystyy pilkkomaan kuvan pieniksi biteiksi. Samalla tavalla laite pystyy mittaamaan muitakin biosignaaleja ihmisestä ja jopa analysoimaan vaivan, Kauppinen visioi.  

Kauppisen mielestä tällainen menetelmä saattaa analysoida tuloksia jopa varmemmin kuin hoitaja tai lääkäri pystyisi tekemään. Laite kykenee keräämään tuloksia laajemmin, tehokkaammin ja nopeammin kuin ihminen. 

– Monet vaivat ovat yksinkertaisesti diagnosoitavia ja ne voidaan tehdä helposti etänä. Eivät ihmisen yleisimmät vaivat niin monimutkaisia ole. Nykyään potilaat palaavat lääkäriin paljolti samojen vaivojen kanssa. Sovelluksen avulla saadaan fiksusti hoidettua potilasta niin, ettei hänen tarvitse palata. 

Sekä Kauppinen että Kiiskilä ovat kuitenkin sitä mieltä, että vakavat vaivat hoidetaan jatkossakin lääkärin luona henkilökohtaisesti. 

Miten vanhukset saadaan käyttämään terveydenhuoltosovelluksia? 7:08


Lue myös:

    Uusimmat