Mainos

Terveysbloggarille jättisakot häikäilemättömästä valehtelusta – syöpä ei parantunutkaan sokerittomalla ruokavaliolla

Australialainen terveysbloggari on tuomittu 270 000 euron sakkoihin, kun selvisi, että hänen väitteensä syövästä parantumisesta olivat täysin keksittyjä. 

Belle Gibson, 25, nousi kuuluisuuteen Australiassa, kun hän väitti selvinneensä parantumattomasta aivosyövästä muuttamalla ravintotottumuksiaan. Hän sanoi välttäneensä sokeria ja noudattaneensa gluteiinitonta ruokavaliota sekä käyneensä happihoidoissa. 

Nainen loi tarinansa ympärille erittäin suositun sosiaalisen median sivuston ja kännykkäsovelluksen sekä kirjoitti keittokirjan. Tarinassa oli vain yksi vika – se ei ollut totta.

Gibson on myöntänyt keksineensä tarinan ja tuomittiin nyt oikeudessa 273 000 euron sakkoihin kuluttajasuojalain viiden eri kohdan rikkomisesta. Gibson ei ollut paikalla istunnossa.

Valhe alkoi selvitä, kun Gibson ei suostunut esittämään sairaustodistusta aivosyövästä eri medioille, jotka sitä pyysivät.

Tapauksesta tekee entistä rumemman se, että Gibson lupasi lahjoittavansa suuren osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyysjärjestöt eivät kuitenkaan koskaan saaneet rahojaan.

Gibsonin tapauksessa ei silti välttämättä ole kyse pelkästä ahneudesta. Brittimediassa on epäilty hänen sairastavan psykologista oireyhtymää, joka saa ihmisen hakemaan huomiota keksityillä tarinoilla sairauksista.

Myös jutun tuomari totesi lausunnossaan, että Gibson saattoi todella itse uskoa tarinaansa. Tuomitulta itseltään ei ole saatu muuta selitystä teolleen kuin se, että hän vetosi vaikeaan lapsuuteensa.

Gibson ei osallistunut yhteenkään oikeudenkäyntiinsä, mikä tuomarin mukaan kertoo siitä, että hän ei kanna vastuuta teoistaan. Lausunnon mukaan Gibson oli suhtautui pakkomielteisesti omien etujensa ajamiseen. 

Lähteet: Independent, BBC


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.