Mainos

Terroristi iski yökerhoon Turkin Istanbulissa – ainakin 39 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut

Turkin Istanbulissa yöllä tehdyssä iskussa yökerhoon on kuollut kymmeniä ihmisiä, heidän joukossaan turkkilaisten lisäksi ulkomaalaisia.

Klubi-iskussa kuoli ainakin 39 ihmistä, joista ainakin 16 oli ulkomaalaisia, kertoo Turkin sisäministeri Süleyman Soylu. Lisäksi 69 ihmistä on ministerin mukaan viety haavoittuneina sairaaloihin.

Soylun mukaan Turkin poliisi etsii parhaillaan terroristeja iskuun liittyen.

On mahdollista, että istanbulilaisklubille hyökänneitä henkilöitä on yhä pakosalla. Mediatiedot hyökkääjien määrästä ovat vaihdelleet, eikä asiasta ole varmuutta. Ainakin yhden hyökkääjän on kerrottu kuolleen iskussa.

Ulkoministeriön tiedossa ei aamuyöllä ollut, että yökerhoiskussa olisi kuollut tai haavoittunut suomalaisia. Kaupunkiin on tehnyt matkustusilmoituksen 218 suomalaista.

Suomen Ankaran-suurlähetystö kehottaa Istanbulissa olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä läheisiinsä. Suurlähetystö seuraa Istanbulin tilanteen kehittymistä.

Yökerhossa tapahtuma-aikaan paikalla ollut Sinem Uyanik kertoo kauhun hetkistä asemiehen avattua tulen:

0:33

Pukkiasuinen hyökkääjä avasi tulen 

Ainakin yksi aseistautunut hyökkääjä avasi tulen Reina-yökerhossa Istanbulin Ortakoyn kaupunginosassa noin tunti vuoden vaihtumisen jälkeen. Al Jazeeran mukaan hyökkääjä ampui ensin kadulla yhden siviilin sekä yhden poliisin ja meni sen jälkeen sisään klubille, missä ampui ihmisiä sattumanvaraisesti.

Uutistoimisto Doganin mukaan ainakin 700 ihmistä osallistui juhliin yökerhossa, joka on yksi Istanbulin tunnetuimmista hienostoklubeista. Se sijaitsee Istanbulin Euroopan puoleisessa osassa.

Mediatietojen mukaan hyökkääjä tai hyökkääjät olivat pukeutuneet joulupukkiasuihin.

Yökerho sijaitsee Bosborinsalmen rannalla ja paniikissa olevia ihmisiä hyppäsi turkkilaisen NTV-kanavan mukaan veteen hyökkäyksen alettua. Ihmisiä pelastettiin veden varasta.

Turkin hallitus on kieltänyt uutisoinnin iskusta toistaiseksi vedoten turvallisuussyihin, uutisoi BBC. Turkin hallitus on määrännyt samanlaisia uutisointikieltoja aiemminkin iskujen yhteydessä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ilmaissut "syvän surunsa" iskun johdosta. 

Istanbulin turvatoimia oli kiristetty 

Reinan-yökerhon isku tapahtui alle kuukausi tuhoisasta stadioniskusta, joka tappoi 44 ihmistä Istanbulissa. Kahdessa pommi-iskussa Besiktasin jalkapallostadionin läheisyydessä myös haavoittui yli 160 ihmistä. Kurdiryhmä Kurdistanin vapauden haukat (TAK) julistautui stadioniskun tekijäksi.

Kurdiryhmien lisäksi äärijärjestö Isis teki viime vuonna iskuja Turkissa.

Istanbulin kaupungissa partioi terrori-iskun pelon takia vuodenvaihteen juhlinnan aikaan ainakin 17 000 poliisia. 

USA: Raakalaismainen teko 

Yhdysvallat tuomitsi Istanbulin klubi-iskun tuoreeltaan. Yhdysvallat kuvaili iskua kauhistuttavaksi ja raakalaismaiseksi.

Yhdysvaltain mukaan teosta tekee entistä tuomittavamman se, että se kohdistui viattomiin ihmisiin, jotka olivat kokoontuneet juhlimaan uuttavuotta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.