Istanbulin pommi-iskusta epäillään syyrialaista naista – Turkin mukaan nainen on kurditaistelijoiden kouluttama

Video näyttää räjähdyksen kävelykadulla Istanbulissa – ainakin yksi kuollut 0:49
Katso video räjähdyksestä videolta.

Istanbulin pommi-iskusta epäillään syyrialaista naista. Nainen on pidätetty.

Poliisikuulusteluissa nainen kertoi kurditaistelijoiden kouluttaneen häntä Syyriassa. Hän kertoi myös saapuneensa Turkkiin luoteisen Afrinin alueen kautta.

Istanbulin poliisi on maanantaihin mennessä pidättänyt 46 ihmistä tapaukseen liittyen.

Iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80. Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla Istiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella neljän jälkeen iltapäivällä.

Oikeusministeri Bekir Bozdag kertoi aiemmin televisiossa, että naishenkilö oli istunut yhdellä penkeistä yli 40 minuutin ajan ja poistunut paikalta. Minuuttia tai kahta myöhemmin tapahtui räjähdys.

– On kaksi vaihtoehtoa. Joko laukkuun on asetettu mekanismi, joka räjähtää, tai joku räjäyttää sen etäältä, Bozdag sanoi.

Soylu kertoi, että kiinni otettu on pommin paikalle vienyt henkilö. Muita yksityiskohtia hän ei kertonut.

Paikalla olleet pakenivat paniikissa

Turkki ja sen länsimaiset liittolaiset pitävät PKK:ta terroristijärjestönä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi jo sunnuntaina alustavien merkkien viittaavan siihen, että kyse on terrori-iskusta.

Sosiaalisen median videoiden perusteella räjähdyksen yhteydessä näkyi liekkejä, ja ihmiset lähtivät juoksemaan paniikissa eri suuntiin. Paikalla olleet ovat kuvailleet räjähdysäänen olleen todella kova.

Turkin radiota ja televisiota valvova viranomainen kielsi kanavia lähettämästä kuvaa räjähdyspaikalta. Samoin on toimittu aiemmin äärijärjestöjen iskujen yhteydessä. Lisäksi pääsyä sosiaaliseen mediaan rajoitettiin iskun jälkeen.

Ostoskadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Turkissa tapahtui vuosina 2015–2016 useita iskuja, joissa kuoli satoja henkilöitä ja joista syytettiin äärijärjestö Isisiä ja kurditaistelijoita.

Monet ulkomaat ovat tuominneet iskun ja ottaneet osaa turkkilaisten suruun.

Uusimmat tiedot Istanbulin räjähdyksestä – haastattelussa Suomen Turkin-suurlähettiläs 4:06
MTV Uutiset haastatteli Suomen Turkin-suurlähettilästä pommi-iskusta. Näin hän kommentoi tragediaa.

Muokattu 10.50: Lisätty tietoja epäillystä.

Lue myös:

    Uusimmat