Isisin vankilahyökkäys Syyriassa johti lähes 200 ihmisen kuolemaan – professori: "Isis on vahvistunut"

1:28
Pitäisikö länsimaiden turvata vankiloita, joissa Isis-taistelijat istuvat? Näin asiantuntija kommentoi

Isisin tuore vankilahyökkäys kertoo asiantuntijan mukaan siitä, että järjestön sotilaallinen kyvykkyys on kasvanut selvästi.

Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot kertoivat eilen vallanneensa takaisin Syyrian koillisosassa sijaitsevan vankilan, johon Isis hyökkäsi viime viikolla. Hyökkäyksestä alkaneissa taisteluissa kuoli lähes 200 ihmistä.

Helsingin yliopiston Lähi-Idän tutkimuksen professori Hannu Juusola pitää todennäköisenä, ettei isku jää viimeiseksi vankiloihin kohdistuneeksi hyökkäykseksi.

Arviolta 3 500 Isisin taistelijaa oli vankina Ghwayran vankilassa, kun noin sata Isis-taistelijaa hyökkäsi vankilaan viime viikon torstaina. Sen jälkeen vankilassa ja lähialueilla käytiin kiivaita taisteluita, jotka päättyivät vankilaa hallinneiden Isis-taistelijoiden antautumiseen.

– Se oli selvästi hyvin suunniteltu ja logistisesti hyvin vaikea. Isku kertoo hyvin vahvasti siitä, että Isis on vahvistunut. Sotilaallinen kyvykkyys on kasvanut selvästi.

Hyökkäys oli Isisin suurimpia iskuja sen jälkeen, kun Isisin joukot lyötiin Syyriassa liki kolme vuotta sitten.

– Ne [vankilaiskut] näyttävät hienolta ja niitä voidaan käyttää propagandassa hyväksi. On paljon vankeja, joiden vapauttaminen on Isisille tärkeää.

Vankilat toimivat rekrytointialustana

Juusolan mukaan kurdihallinnon kyky pitää vangeista huolta on heikko. Vankilat toimivat Isisin rekrytointialustana ja vangit nousevat oloissa myös helposti kapinaan.

– Vankilassa istuu miehien lisäksi paljon poikia. Vankeja ei olla viemässä oikeuteen, koska kukaan ei ole halukas ottamaan heitä. Vankiloissa on myös aivan liikaa vankeja. Pitkään on tiedetty, että nämä ovat erittäin vaarallisia.

1:28
Pitäisikö länsimaiden turvata vankiloita, joissa Isis-taistelijat istuvat? Katso asiantuntijan arvio videolta!

Juusola: Todennäköistä, että iskut lisääntyvät

Juusolan mukaan Eurooppa on edistynyt radikalisoitumisen estämiseen keskittyvässä työssä viime vuosina. Isisin toimintaan ja rekrytointeihin on kuitenkin puututtava myös Lähi-Idässä.

Isis ja sen kaltaiset järjestöt viihtyvät professorin mukaan erityisesti tilanteissa, joissa valtiot ovat romahtaneet tai heikkoja.

– Mitä tulee Lähi-Idän huonossa kunnossa poliittisesti ja taloudellisesti olevien alueiden rauhoittamiseen niin siinä suhteessa on tapahtunut tavattoman vähän. Perussyyt ja perusongelmat ovat siellä ja ne on vaan pyritty ikään kuin unohtamaan, ei niille ole tehty mitään.

– Tämä on se, joka suuressa kuvassa pitää tätä Isis-ongelmaa elossa. Siinä suhteessa en ole kovin toiveikas.

Isisin liikkeitä on vaikea ennustaa. Uusi isku antaa asiantuntijan mukaan kuitenkin viitteitä tulevasta.

– Lähiaikoina Isis pyrkii vahvistumaan osassa Irakia ja Syyriaa. On todennäköistä, että iskut lisääntyvät.

10:29
Miksi Isis aktivoituu Syyriassa? Katso asiantuntijan haastattelu Uutisaamussa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja