Mainos

Suomalainen sotatieteiden tohtori: Isis saattaa tehdä kostoiskun länsimaihin

2:19
Video: Isis on edelleen uhka.

Suomalaisen terrorismintutkijan mukaan on mahdollista, että tappio Syyriassa innoittaa äärijärjestö Isisin jäseniä kostoiskuihin länsimaisia kohteita vastaan.

Isis koki merkittävän takaiskun, kun kurdijohtoiset ja Yhdysvaltojen tukemat SDF-joukot valtasivat tänään järjestöltä Syyriassa viimeisen sen hallitseman maa-alueen.

–  Kun pienempi alaryhmä kokee, että emoverkosto on uhattuna, pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että se kokee velvollisuutta mobilisoitua ja tehdä jotain. Toisaalta voi olla, että Isisin heikentyminen vie ryhmältä syyn olla olemassa. Joskus ihmiset kasvavat aikuisiksi ja hylkäävät radikaalimmat aatteensa, sotatieteiden tohtori Antti Paronen sanoo.

Parosen mukaan Isisin tulevaisuuden kannalta eletään nyt tärkeitä hetkiä.

–  Elämme eräänlaista vaa'ankielikevättä. Isisin aktiivisuus on laskussa ja momentum on länsimaisten tiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen puolella. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin ne pystyvät sitä hyödyntämään.

Hallitsi Portugalin kokoista aluetta

Vaikka tappio Syyriassa on tärkeä symbolisesti, Paronen ei kuitenkaan usko, että sillä on järjestölle ratkaisevaa merkitystä. Suurimmat aluetappionsa Isis kärsi jo vuosina 2017–2018.

–  Isisillä ei ole ollut fyysistä valtiota käytännössä melkein puoleentoista vuoteen. Propagandamielessä maa-alueilla ei ole edes niin suurta merkitystä: Isis pitää itseään valtiona kaikesta huolimatta.

Järjestö – jonka nimi tarkoittaa islamilaista valtiota – julisti perustaneensa islamilaisen kalifaatin Syyriaan ja Irakiin vuonna 2014. Valtansa huipulla Isis hallitsi näissä kahdessa maassa lähes Portugalin kokoista aluetta, missä asui yhteensä melkein kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Isis on yhä merkittävä uhka, länsivallat varoittavat

Länsivallat varoittavat, ettei Isisim uhka ole ohi.

–  Kyseessä on tärkeä askel. On silti selvää, että Isis on edelleen huomattava uhka, jota ei pidä aliarvioida, sanoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan se, ettei Isis enää hallitse alueita Syyriassa, vähentää Ranskaan kohdistuvien terrori-iskujen uhkaa.

–  Vaara on kuitenkin edelleen olemassa, ja taistelun terroristiryhmiä vastaan tulee jatkua, Macron sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi maansa pysyvän valppaana, kunnes Isis on kukistettu kaikkialla.

–  Yhdysvallat puolustaa intressejään missä ja milloin tahansa se on tarpeellista, Trump julisti lausunnossaan.

Britannian pääministeri Theresa May nimitti tapahtunutta historialliseksi merkkipaaluksi taistelussa Isisiä vastaan. Hän myös vakuutti, että Britannia jatkaa työtään Isisin myrkyllisen ideologian kitkemiseksi.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja