Mainos

Terrorismia tutkinut ihmettelee ISIS-nimilistojen erikoisia virheitä – "ISIS ei käy sotaa kuten valtiot"

Terrorismia tutkinut Atte Kaleva pitää mahdollisena, että äärijärjestö ISIS on ryhtynyt käyttämään Syyriassa kaasuasetta. Saksan ulkomaantiedustelu kertoi viikonloppuna, että ISIS olisi käyttänyt erittäin myrkyllistä sinappikaasua hyökkäyksessä Irakin pohjoisosissa.

Järjestöstä vuotaneiden nimilistojen aitouteen Kaleva haluaa odottaa vielä varmistusta.

Kaleva arvioi Yhdysvaltain iskeneen kaasutehtaita vastaan, ja ISIS käyttää nyt jäljelle jääneitä varastojaan näyttääkseen voimaansa. Järjestön käyttämiä rakennuksia, myös mahdollisia kemiallisten aseiden tehtaita, on pommitettu ahkerasti, koska ne ovat harvoja ISISin käyttämiä selkeitä kohteita.

Kaleva ei usko, että liittouma voisi juuri kiihdyttää sotatoimiaan kemiallisten aseiden käytön estämiseksi.

– Kyseessä voi olla ISISin vastatoimi sille, että liittouma on ilmoittanut tuhonneensa ISISin asetehtaita. Järjestö voi pyrkiä osoittamaan voimaansa käyttämällä jäljelle jäänyttä aseistustaan. Jos ISISillä on kemiallisia aseita, en epäile lainkaan, ettei se niitä käyttäisi, Kaleva arvioi.

Hän epäilee, ettei liittouma pysty juuri koventamaan otteitaan tapahtumien takia. Syyrian presidentti Bashar al Assad käytti myös kemiallisia aseita kapinallisia vastaan ja sen piti olla viimeinen pisara Yhdysvalloille. Mutta ei ollut.

– Länsiliittouman ongelma nykyisin on se, ettei sillä ole riittävästi pommitettavia kohteita. Pommikoneet palaavat jo nyt täysissä lasteissa takaisin lennoilta. Nykyisiä sotatoimia ei juuri voi kiihdyttää enkä usko, että maajoukkoja ollaan tuomassa alueelle. 

Aidot listat vievät iskijöiden jäljille

Viime viikolla julkisuudessa kerrottiin, että ISISiltä on vuotanut yli 22 000 asiakirjaa, joissa saattaa olla tuhansien taistelijoiden henkilötietoja.  Atte Kalevan mielestä nimilistaa kannattaa lueskella vielä kriittisin silmin.

– Siinä oli useita kielioppivirheitä, joiden suhteen ISIS on ollut aika tarkka. Heidän propagandansa on ollut hyvin asiantuntevaa. Ihan purematta en vielä niele käsitystä, että lista olisi aito. Mutta on se varmasti hyvä lisä ääri-islamilaista liikettä vastaan. Ja varmasti siinä on paljon tutkittavaa läntisille tiedustelupalveluille. Jos siellä on suomalaisia nimiä, varmasti Suomi saa siitä tiedon. 

Jos nimilista osoittautuu aidoksi, Kaleva uskoo sen auttavan erityisesti terrori-iskujen estämisessä Euroopassa ja sota-alueelta palaavien tunnistamisessa.

– ISIS ei käy sotaa kuten valtiot. Järjestö käyttää terroristisia keinoja eivätkä sen iskijät kulje univormuissa pitkin Eurooppaa. Viranomaisten on vaikea löytää nukkuvia soluja. Aito lista helpottaa näiden ihmisten löytämistä merkittävästi. 

Kalevan mukaan ISISin suosio on perustunut näyttäviin iskuihin ja voittokulkuun. Nyt sotilaallisia tappioita on tullut entistä enemmän.

– Ehkä menestys on kääntynyt laskuun tai ainakin pysähtynyt. Propaganda vaatisi näyttäviä iskuja, joilla ihmisiä herätellään ja houkutellaan. Toivottavasti järjestön suunta on nyt kääntynyt alaspäin, mutta ei sen tarinalle vielä valitettavasti loppua näy, Kaleva sanoo. 

Kaleva toimii parhaillaan YK:n sotilastarkkailijana Intian ja Pakistanin rajaseudulla. Operaatio kahden ydinasevaltion rajalla on ollut käynnissä kohta jo kuusikymmentä vuotta. 

– Nyt tilanne täällä on rauhallinen, vaikka väkivallan historia näillä seuduilla on pitkä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.