Terrorismisyytteet ja Somalian hämmentävät rahansiirrot

Suomesta lähtee joka kuukausi noin 600 000 euroa Somaliaan, kertoi Helsingin Sanomat vuosi sitten (HS 13.8.2013). Vuodessa hawala-välittäjien kautta kulkee siis yli 7 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi terrorismin rahoitusjutussa nostetuista syytteistä. Tapauksessa on kyse ”muutamista tuhansista euroista” ja siis kolme vuoden aikana.

Somaliaan on siirretty siten keskimäärin ehkä noin satanen kuussa - riippuen tietysti siitä miten vksv määrittelee tuon "muutaman tuhannen". Neljällä syytetyllä jaettuna se tekee reilu parikymppiä per kuukausi.

MTV:n uutisten tietojen mukaan syytetyt olivat lähettäneet Somaliaan omia palkkarahojaan ja tutuilta keräämiään Fitra-almuja, eräänlaista kolehtia.

Näiden lukujen perusteella on laskettavissa tai ainakin arvioitavissa, että rikollista rahaa - jos se sellaiseksi tässä rahoitusjutussa osoittautuu - on ehkä noin 0,02 % kaikista Suomesta Somaliaan matkaavista euroista. Muita juttuja ei ole paljastunut.

Jokaista rikolliseksi epäiltyä euroa kohti on siis viisituhatta laillista. Satanen laitonta, noin puoli miljoonaa laillista.

Tällainen suhde tuntuu vaikealta uskoa.

Hämmentävää jutussa on myös poliisin panostus muutaman tuhannen euron juttuun.

Vertailun vuoksi voi todeta, että oman luottokorttini tiedot päätyivät kesällä jotain tuntematonta kautta rikollisille. Kanadan Torontossa kortilla ehdittiin tehdä "muutaman tuhannen" - tarkemmin sanottuna 3500:n - euron ostot.

Terroristeja vai tavallisia rikollisia? Kuka tietää. Espoon poliisi ei pitänyt rikoksen selvittämistä tarkoituksenmukaisena ja lopetti tutkinnan päivässä. Toronton poliisi käsitykseni mukaan saanut siitä edes tietoa.

Krp tutki Al-Shabaab -juttua kaksi vuotta. Helppoa se ei varmasti ollut, kuten tästä jutusta käy ilmi. Tutkintaa edelsi vielä suojelupoliisin pitkä tiedonhankintavaihe, jolloin epäiltyjen puhelimia kuunneltiin. Supolla on oikeus telekuunteluun terrorismirikoksissa ilman rikosepäilyä. Keskeinen näyttö onkin näistä kuunteluista.

Koska "muutaman tuhannen" euron juttua ei ole mitään järkeä tutkia arviolta "muutamia satoja tuhansia" maksavalla tutkinnalla, johtopäätös on selvä: Al-Shabaab -tapauksessa on kyse periaatteellisesta jutusta.

Poliisi haluaa viestittää, että tämän tapaisiin terrorismirikoksiin puututaan Suomessa. Ainakin jos sellainen tiedustelutoiminnalla satutaan löytämään ja tutkinnassa saadaan vielä näyttöä.

Viesti on suunnattu tietysti paitsi Suomeen niin varmasti myös supon ja krp:n kansainvälisille kumppaneille. Suomessa suhtaudutaan terrorismin rahoittamiseen vakavasti, vaikka kyse olisi satasesta kuussa.

Viesti menee varmasti perille - esimerkkinä tämä amerikkalaisuutinen - , vaikka epäillyt ovat jyrkästi kiistäneet sen, että rahat olisi lähetetty terroristeille. Tästä varmasti väännetään lokakuussa oikeussalissa ankarasti.

Ihmisoikeusjärjestön tutkimuksen mukaan Somaliaan lähetetään eri maista rahaa vuosittain runsas miljardi euroa. 40 % maan väestöstä on näistä rahoista riippuvaisia.

Lue myös:

    Uusimmat