Mainos

Terroristimurhista syytetyt veljekset kiistävät – "Parta ei kasva viikossa"

Onko jompikumpi kahdesta irakilaisveljeksestä punaista barettia käyttävä mies, joka äärijärjestö Isisin propagandavideossa ampuu maassa makaavan miehen lähietäisyydeltä? Voiko barettimiehen ylipäätään luotettavasti tunnistaa?

2:28

Molemmat ampumisesta epäillyt veljekset kiistävät syyllisyytensä. Heidän asianajajansa kertoivat keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa, että miehet eivät osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä kesäkuussa 2014.

Valtionsyyttäjä Tom Laitisen mukaan jompikumpi syytetyistä surmasi ampumalla ainakin 11 Isisin vankia. Syyttäjä vaatii ampujalle elinkautista vankeutta ja toiselle syytetylle 12 vuoden vankeutta avunannosta.

Miehiä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden lisäksi törkeästä sotarikoksesta sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

"Parta ei kasva viikossa" 

Syyttäjän mukaan useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ovat kertoneet tunnistavansa videolla näkyvän ampujan jommaksikummaksi syytetyistä. Puolustuksen näkemys on päinvastainen.

– Päämieheni A. ei ole ollut millään tavalla osallisena joukkomurhaan. Hän ei tunnusta Isisin ideologiaa eikä ole sen kannattaja, sanoi asianajaja Kai Miesmäki.

0:30

Molemmat syytetyt ovat puolustusasianajajien mukaan selvästi erinäköisiä kuin barettimies.

– Päämiehestäni D:stä on valokuvia, jotka on otettu yliopistoalueella noin viikko ennen tapahtumia. Hän on niissä erittäin siisti lyhyessä parrassa. Ei ole edes mahdollista, että hänelle olisi viikossa kasvanut tuollainen parta kuin barettimiehellä, sanoi asianajaja Kaarle Gummerus.

Gummeruksen mukaan syytetty D. oli lisäksi tapahtumien aikaan toisaalla Irakissa.

Syytetty A:tä on määrä kuulla käräjäoikeudessa myöhemmin. Sen sijaan syytetty D. on ilmoittanut, että hän ei halua tulla kuulluksi oikeudessa.

"Osallistuivat joukkomurhaan"

Syytteen mukaan tässä vaiheessa on vielä epäselvää, kumpi syytetyistä ampui vangit. Veljekset ovat huomattavan samannäköisiä. Jos kumpaakaan ei osoiteta syylliseksi ampumiseen, molemmat on syyttäjä Tom Laitisen mukaan tuomittava avunannosta.

– Esitutkinnan perusteella on todennäköistä, että syytetyt ovat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan. He ovat vanginneet, vartioineet ja kuljettaneet teloitettavia, sanoi Laitinen.

Camp Speicherin joukkomurhassa Isisin taistelijat surmasivat kaikkiaan yli tuhat miestä. Surmatut olivat taisteluista vetäytyneitä aseettomia Irakin armeijan sotilaita sekä armeijan alokkaita.

Jutun pääkäsittely kestää Pirkanmaan käräjäoikeudessa suunnitelman mukaan ainakin kuusi päivää. Osa jutun todistajista esiintyy oikeudessa nimettöminä.

2:18

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.