Mainos

Syyttäjä vaatii irakilaisveljeksille elinkautisia Isisissä toimimisesta – listalla järkyttäviä tekoja

2:18

24-vuotiaat irakilaisveljekset kiistävät syyllisyytensä terrorismirikoksiin.

Poikkeuksellisen rikosjutun oikeudenkäynnin valmisteluistunto alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja samalla tulivat julki syyttäjän haastehakemus ja poliisin esitutkintapöytäkirjat.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ja valtionsyyttäjä vaativat veljeksille elinkautista vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista tai kahdentoista vuoden tuomiota, jos heidät katsotaan syyllisiksi avunantoon terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja avunantoon surmaamalla tehtyyn törkeään sotarikokseen.

Veljekset: Emme olleet paikalla

Veljesten mukaan he eivät ole olleet paikalla, kun Camp Speicherin joukkomurha tapahtui Tikritissä, Irakissa 12.-13. kesäkuuta 2014. Isis tappoi joukkomurhassa yli tuhat Irakin armeijan sekä turvallisuusjoukkojen sotilasta ja alokasta.

Toinen veljeksistä sanoo olleensa joukkomurhan tekoaikana Mosulissa perheensä kanssa.

Syyttäjän mukaan veljekset ovat vanginneet sotilaita ja alokkaita, vartioineet heitä, kuljettaneet heitä teloituspaikoille sekä huolehtineet siitä, etteivät ulkopuoliset estä teloituksia.

Syyttäjän mukaan jompikumpi veljeksistä on tappanut ampumalla pistoolilla ja rynnäkkökiväärillä lähietäisyydeltä ainakin 11 teloituskuopassa makaavaa sotilasta ja alokasta.

Neljää todistajaa kuullaan anonyymisti

Poliisi alkoi selvittää veljesten osallisuutta Camp Speicherin tapahtumiin, kun useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ottivat marraskuussa 2015 yhteyttä poliisiin ja kertoivat, että jompikumpi syytteessä olevista veljeksistä esiintyy Isisin propagandavideolla.

Veljekset olivat tulleet Suomeen Turkin, Kreikan, Makedonian, Serbian, Unkarin, Saksan ja Ruotsin kautta turvapaikanhakijoina.

Syytettyjen kuulustelukertomusten mukaan poliisiin yhteyttä ottaneiden irakilaisten väitteissä on kyse huhuista.  

Pirkanmaan käräjäoikeus on päättänyt, että oikeudenkäynnin aikana kuullaan henkilötodisteluna neljää anonyymitodistajaa. Kuuleminen nimettöminä tehdään todistajien suojelemiseksi.

Syyttäjä on lisäksi nimennyt todistajia, joiden tarkoitus on todistaa Isiksen propagandavideoilla vangittuja sotilaita ja alokkaita ampuvasta henkilöstä, jolla on punainen baretti.

Syyttäjän mukaan barettipäinen henkilö on jompikumpi veljeksistä. Veljekset ovat identtiset kaksoset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.