Mainos

Terrafamen kaivosmiehillä aihetta juhlaan – "Lauri soitti aamulla ja sanoi, että hyvä diili tehtiin"

3:42

Ulkomaalaisen osaomistajan löytyminen otettiin Terrafamen kaivoksella tyytyväisenä vastaan. Valtaosa omistuksesta säilyy Suomen valtion näpeissä ja rahoitusratkaisulla saadaan yhtiön mukaan varmistettua kaivoksen ylösajo.

– Tämä oli veronmaksajien kannalta hyvä ratkaisu. Nyt voidaan saada sijoitetuille valtion rahoille kunnon tuotto tulevaisuudessa, pohtii Terrafamen pääluottamusmies Jukka Vetola uusista omistajajärjestelyistä kuullessaan.

Kaivoksen henkilökunta sai kuulla uudesta sopimuksesta yhtä aikaa kaikkien muiden kanssa. Tiedotustilaisuuden lehdistökatsomo oli järjestetty kaivoksen porttirakennukseen, jossa monessa liemessä keitetty pääluottamusmies oli seuraamassa nettilähetystä infosta.

– Ei meille ole kerrottu yhtään mitään etukäteen. Tai soitti Lauri aamulla ja sanoi, että hyvä diili tehtiin, Vetola kertoo.

2:46

Ratialle kehuja

Vetolan mainitsema Lauri on Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, jota kainuulaiset kaivosmiehet tuntuvat katsovan kunnioittaen ylöspäin.

– Lauri Ratiaa kuvaa hyvin se, että kaikki mitä hän on luvannut, on aina pitänyt. Tämän rahoituskuvion esisopimuskin oli tehty jo viime vuoden puolella, kuten hän aikanaan lupasi. Ilman sitä joulukuun tulipaloa olisimme päässeet nikkelissäkin hänen lupaamiinsa tuotantolukuihin, Vetola kertoo.

Uuden osaomistajan löytyminen ei ollut kaivoksella yllätys.

– Olemmehan me täällä aidan sisäpuolella nähneet, missä mennään. Ehkä meitä arvostelevien kannattaisi mennä Indonesiaan tutustumaan, miten siellä nikkeli tuotetaan. Liuotusprosessi toimii, eikä sitä enää epäile kukaan asiaan perehtynyt, Vetola vakuuttaa.

Kaunis auringonpaiste ja napakka pakkanen kuurasivat kaivosalueen talviseen asuun. Kaivoksen 700 työntekijällä ja sadoilla urakoitsijoiden työntekijöillä on viikonloppuna aihetta juhlaan. Ainakin vuoden 2018 loppupuolelle pitäisi rahoituksen olla kunnossa.

– Kyllä niitä perjantaipullon hakijoita varmasti on, mutta enempi se kyllä johtuu siitä, että meillä on tänään tilipäivä, Vetola naurahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja