Mainos

Terrafame rikkoi tehtaan ennätyksen nikkelin tuotannossa

Terrafame kertoo tehneensä tammi-maaliskuussa tehtaan ennätyksen nikkelin tuotannossa. Yhtiön mukaan alkuvuonna nikkeliä tuotettiin 4787 tonnia. Samaan aikaan sinkkiä tuotettiin 10 380 tonnia.

Terrafamen alkuvuoden liikevaihto oli 41,3 miljoonaa euroa. Yhtiö teki tappiota 22,5 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan tappio oli 56,1 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo, että yhtiö on pysynyt operatiivisten kustannusten budjetissa, mutta nikkelin laskenut maailmanmarkkinahinta heikensi tulosta.

Yhtiö sanoo laskeneensa kaivosalueelle varastoitujen vesien määrää 2,9 miljoonaan kuutioon, mikä on 1-3 miljoonan tavoitetason sisällä. Yhtiön mukaan kaivosalueelta pois johdettujen, puhdistettujen vesien laatu oli hyvä.

Terrafamella on käynnissä kaksi ympäristövaikutusten arviointimenettelyä, koska Vaasan hallinto-oikeus velvoitti vuosi sitten yhtiön hakemaan toiminnalleen uutta ympäristölupaa tämän vuoden elokuun loppuun mennessä.

Trafigura hankki osan Terrafamesta

Alkuvuoden merkittävä tapahtuma Terrafamessa oli, kun helmikuussa julkistettiin rahoitusjärjestely, jossa monikansallinen Trafigura-konserni hankki siivun kaivoksesta.

Valtiolla on edelleen noin 84 prosentin osuus Terrafamesta, ja Trafiguran osuus on investointiyhtiönsä Galenan kautta 15,5 prosenttia.

Järjestelyn arvo oli yhteensä 250 miljoonaa euroa. Trafigura sijoittaa Terrafameen investointiyhtiönsä Galenan kautta 75 miljoonaa euroa. Omistajuuden ja 75 miljoonan euron lainan lisäksi Trafigura sitoutui ostamaan kaivoksen nikkelituotannon ja 80 prosenttia sinkkituotannosta seitsemän vuoden ajan. Lisäksi Sampo lupautui lainaamaan Terrafamelle 25 miljoonaa euroa.

Ennen rahoitusjärjestelyä valtio on laittanut Terrafameen yhteensä jo noin puoli miljardia euroa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja Terrafamen johto vakuuttivat helmikuussa, että veronmaksajien taskuilla ei enää tarvitse käydä, vaan saatu rahoitus riittää kaivoksen ylösajoon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.