Tero Pitkämäki vihjaa: Suomalainen 90 metrin keihäskaari ei ole vain Oliver Helanderin varassa – "Melkoisen hyvän harppauksen tehnyt talven aikana"

Tero Pitkämäellä on herkullista kerrottavaa sekä valmennettavastaan Oliver Helanderista että toisesta suomalaisesta keihäsässästä Toni Kuuselasta.

Keihäänheiton lajivalmentajana Petteri Piirosen kanssa Suomen Urheiluliitossa toimiva Tero Pitkämäki otti ohjat Oliver Helanderin valmennuksesta viime syksynä. Hän ilmaisi viime vuoden aikana myös huolensa siitä, että Helander on ollut paljon loukkaantuneena.

– Sanoin vain, miten asiat ovat, ja muutkin, varsinkin valmentajat, ovat huomanneet, että lajisuorituksia on tullut liian vähän, kilpailemista liian vähän. Sellaista rikkonaista urheilemista, Pitkämäki kertoo Tulosruudun viikon vieraana Antero Mertarannan haastattelussa.

Helanderia oli valmentanut aiemmin Glenn Lignell.

– Periaatteessa kaikki harjoittelu on tapahtunut asianmukaisesti ja hyvin ja hyvässä ohjauksessa. Ei siellä suuria virheitä ole tehty. Muutamia asioita on painotettu talven harjoittelussa, ja on päästy niihin tavoitteisiin, joita valmentautumiseen asetettiinkin.

Pitkämäki valottaa, että Helanderin kanssa on päästy tekemään "ihan hyvätehoisia heittoharjoituksia".

– Oliverin sanoin parhaita moneen vuoteen.

– Asiat ovat menneet hyvin, mutta tiedostetaan, että ne voivat mennä toiseenkin suuntaan. Sillä lailla tässä yhteydessä on tärkeää pari kolme kuukautta tehdä kovatehoisia heittotreenejä. Jos niitä pystytään tekemään, melko varmaa on, että tulostakin kesällä tulee hyvinkin.

"Melkoinen suoritus"

Tuloksesta puheen ollen: vuonna 2018 ennätyksekseen 88,02 kiskaissutta Helanderia on vuosien ajan pidetty mahdollisena seuraavana 90 metrin suomalaisena keihäsmiehenä. Pitkämäki kuitenkin sanoo, että ei ysikymppinen ole pelkästään Helanderin potentiaalin varassa.

– Kyllä siellä muun muassa Kuuselan Toni on melkoisen hyvän harppauksen tehnyt talven aikana ja tulee heittämään hyvin, jos ehjänä säilyy. Se on Tonin haaste, että loukkaantumisilta vältytään.

– Jos ajatellaan viime kautta, niin Toni heitti massiivisen tuen kanssa 85 metriä (ennätyksen 85,03), polvi puoliksi hajalla. Se oli melkoinen suoritus. Siellä on sellaista potentiaalia myös olemassa.

Omalla urallaan parhaimmillaan 91,53 vuonna 2005 läväyttänyt Pitkämäki jatkaa puhettaan nuorilla nostamatta erikseen esiin nimiä.

– Ei sitä tiedä, mihin nuo nuoret pääsevät. Aika kova draivi heillä on päällä tällä hetkellä. On mielenkiintoinen tasonnousu tulossa ja keskinäiset taistelut tulevat olemaan kovia.

Kuuntele lisää Pitkämäen mietteitä ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat