Terassiohjeista päättäneen lautakunnan puheenjohtaja: "Perseelleen meni"

Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Nieminen myöntää, etteivät uudet terassiohjeet olleet aivan nappisuoritus.

Helsingin kaupungin vastikään julkaisemat uudet terassiohjeet nousivat tänään uutisotsikoihin, kun Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry julkaisi kannanoton aiheeseen liittyen. MaRa ry kertoi tiedotteessaan olevan erittäin pettynyt uusiin ohjeisiin, sillä ne eivät osoita kaupungilta yritysmyönteisyyttä. Yli 130 MaRan helsinkiläisten jäsenyritysten terassia onkin valmis boikottiin Helsingin kaupunkia kohtaan.

– Helsinki ei ole kiinnostunut päätöstensä yritysvaikutuksista. Mielivaltaisista terassiohjeista aiheutuu miljoonien lisälasku ravintoloille. Ravintola-ala ei kestä kustannusten lisäyksiä, sillä kannattavuus heikkenee tänä vuonna entisestään, yhdistyksen tiedotteessa julistetaan.

Uusissa ohjeissa määritellään muun muassa minkä värisiä terassikalusteet, pöytäliinat sekä päivänvarjot saavat olla. Katettuja ja lasikaiteellisia terasseja ei sallita lainkaan. Makuja.fi otti selvää, miten moisiin ohjeistuksiin on Helsingin kaupungilla päädytty.

"Perseelleen meni"

Helsingin kaupungin terassiohjeista päätettiin yleisten töiden lautakunnassa, jonka puheenjohtajana toimii Jarmo Nieminen (kok). Nieminen kommentoi syksyllä Yle Uutisille uusien säännösten "menneen perseelleen". Lainvoiman saanutta ohjeistusta ei otettu enää uuteen käsittelyyn.

– Minä olen sen lautakunnan puheenjohtaja, joka on hyväksynyt nuo terassiohjeet käsittelyyn. Olin lomalla kun asiasta päätettiin. Olen koko ajan ollut sitä mieltä, että säännöt ovat väärin. Sanoin, että perseelleen meni. Mutta nämä eivät ole yksinkertaisia kysymyksiä. Perusteet ovat myös ymmärrettäviä.

Niemisen mukaan katutilanvuokraus siirtyy pari vuotta sitten kiinteistövirastolta rakennusvirastolle, jolloin päätettiin myös yhtenäistää ohjeita katutilan käyttöön. Nyt yrittäjät että päättäjät halusivat yhdenmukaistaa pelisääntöjä.

– Rakennusvirasto rupesi kokoamaan irrallisia ohjeita sieltä sun täältä ja tämä nykyinen terassiohjeistus on näiden eri virastojen eri ohjeistusten summa. Ja se näyttää aivan liian tarkalta, kun se on yhdessä kasassa. Tämä on se perimmäinen ongelma. Mielestäni meillä pitäisi olla terve harkinta näissä asioissa. Ei pidä säädellä jokaista nuppia ja penkinjalkaa, Nieminen toteaa.

Miksi penkkien ja pöytäliinojen väriä säädellään?

Mutta ketä sitten hyödyttää esimerkiksi se, että terassien penkit ja pöytäliinat ovat samanvärisiä? Niemisen mukaan syyttävän sormen ei pidä osoittaa vain rakennusvirastoon.

– Kaupunkisuunnitteluvirasto, kaupunkikuvaneuvottelukunta, rakennusvirasto ja ympäristövirasto haluavat, että esimerkiksi Espan reunat tai itse asiassa koko kaupunki ovat hienosti täynnä samanvärisiä päivänvarjoja. Ja näyttäähän se kauniilta, jos kaikki tuolit, penkit ja varjot ovat samanlaisessa ojennuksessa. Mutta minä itse en halua tällaista spartalaista Helsinkiä. Katukuvaan kuuluu värikkyys. Varsinkin kun autoja ei kukaan väritä ja ihmisten vaatetusta ei kukaan määrää.

– Tässä voisikin harkita vyöhykeajattelua. Ymmärrän, että Senaatintorilla tai Espalla ei voi näyttää tivolilta, mutta terassiohjeet voisivat olla erilaiset esimerkiksi lähiöissä.

Niemien kuitenkin painottaa, että lähtökohtaisesti ohjeistuksilla tarkoitetaan hyvää.

– Mutta pitää olla myös oman silmän sijaa tälle asialle. On vaikea ymmärtää, miksi joku pöytäliina pitää olla tietyn värinen. Tai jos katupinta on vino, niin miksi pöytää ei saa suoristaa pienellä, väliaikaisella terassirakennelmalla. Ymmärrän kyllä, että siinä on myös mukana katujen kunnossapitokysymykset. Puolustan myös lautakunnan näkemystä katutilan esteettömyydessä ja siinä näkövammaisten ja liikuntarajoitteisten kansalaisten mahdollista käyttää katua ja myös terasseja.

– Kun kaikkien eri virastojen mielihalut halutaan yhdistää, niin lopputulos on tällainen paketti. Se on pakettina liian kova. Kuitenkin aivan liian tarkkaa normeerausta.

Ravintolat joutuvat olemaan terassien pöytäliinojen värin kanssa todella tarkkana, sillä valvojat kiertävät säännöllisesti tarkastamassa toimintaa. Jos ravintola ei noudata ohjeistusta, voi se pahimmassa tapauksessa menettää toimintalupansa.

Terassiohjeiden muuttaminen hankalaa

Jos yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen on kerta sitä mieltä, että ohjeistukset ovat liian tiukat, voidaanko niitä vielä muuttaa? Periaatteessa voidaan, mutta vastassa on monta ongelmaa.

– Käsittääkseni terassilupia on jo tälle kaudelle myönnetty. Yrittäjät ovat jo siis allekirjoittaneet sopimuksia. Niin mitä jos lupaehdot yhtäkkiä muuttuvat? Siitä tulee uusi ruljanssi, kun osa on allekirjoittanut paperin vanhoilla ehdoilla. Siinä on selkeä markkinaetu sitten toisilla. Tämä on rajua peliä ja sen näkee myös esimerkiksi kioskipuolella. Kun lupia haetaan, niin ostetaan jopa paikkoja pois, ettei kilpailija vaan saa kioskiaan pystytettyä.

Nieminen tekee kuitenkin töitä sen eteen, että ohjeistuksiin saataisiin jonkinlainen kompromissi. Asia on kuitenkin saatava ensin uudestaan valmisteluun ja virkamiehen esittelyyn.

– Asia kaipaa käsittelyä, mutta miten se tehdään, niin se on toinen juttu. Fakta on, että kompromisseja täytyy tehdä ja kaikki eivät voi voittaa. Olisi saatava selkeä puheyhteys eri tahojen välillä. Täytyy ottaa huomioon, että tässä on monta näkökulmaa. Sitten on vielä rakennusvalvontavirasto, joka on täysin itsenäinen ja keskeisessä roolissa. Tässä on todella monta kokkia ja virkamieskunta pitää saada tulemaan vastaan.

– Talviterassiohjeet ovat tulossa lautakunnan käsiteltäviksi ja siinä yhteydessä voimme näitä asioita hieman avata myös kesäterassien osalta.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat