Yhteiskunnan rajoitusten osittaista poistoa tervehditään ilolla matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavassa MaRassa ja kuntien etujärjestössä Kuntaliitossa.
Järjestöt kuitenkin painottavat, että palveluita avattaessa on oltava tarkkana, jottei hyvä tarkoitus käänny itseään vastaan.
Hallitus linjasi muiden muassa maanantaina, että ravintolat voidaan avata "asteittain ja tietyin edellytyksin" 1. kesäkuuta, julkisia tiloja avataan "hallitusti" samana päivänä.
– Tärkein asia ravintoloita avattaessa on, että rajoituksia tai asteittaista avaamista ei aseteta niin tiukaksi, että siitä syntyy enemmän kuluja kuin syntyy tuottoa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo STT:lle.
Lapin mukaan liiketaloudellisesti kannattamaton tilanne voisi syntyä, jos ravintoloissa edellytettäisiin esimerkiksi tiukasti määriteltyä turvaväliä. Tällöin pienet ravintolat ja pubit eivät voisi toimia.
Myös ravintoloiden anniskeluajoille asetettavat liian tiukat aikaraamit voisivat olla kuolinisku ravintolalle, joka elää ruoanmyynnin lisäksi anniskelusta, Lappi sanoo.
Hallituksen on määrä antaa ensi viikolla arvionsa siitä, miten ravintoloita ja kahviloita voidaan avata turvallisesti ja minkälaisia rajoituksia niille asetetaan. MaRan toimitusjohtaja toivoo, että ravintolat velvoitettaisiin pitämään korostuneesti huolta hygieniasta, mutta muutoin lainsäädäntö pysyisi yleisellä tasolla.
– Ravintoloiden korona-ajan omavalvontaohje olisi joustavampi erilaisia tilanteita varten kuin lainsäädäntö, jossa säädetään kaavamaisesti, miten ravintola voi toimia. Lainsäädännöstä seuraa helposti tilanne, että ainakaan osa ravintoloista ei voi niillä edellytyksillä toimia kannattavasti, Lappi sanoo.