Temonen Presidentintekijät-dokumentin avausluvuista: Olen realisti

Ohjaaja Tuukka Temonen ymmärtää, ettei politiikasta kertova dokumentti kiinnosta suuria massoja. Katsojalukuihin hän on kuitenkin tyytyväinen.

Suomen elokuvasäätiön mukaan viikonloppuna ensi-iltansa saanut Presidentintekijät-dokumenttielokuva sai avausviikonloppunaan 2687 katsojaa. Elokuvaa esitettiin 63 eri teatterissa, joten saleissa riitti tilaa. Helsinki-filmin tuottama elokuva kertoo Sauli Niinistön presidenttikampanjasta ja se pääsi viikonlopun katsotuimpien elokuvien listalla sijalle 11.

Dokumentin ohjaaja Tuukka Temonen on tyytyväinen avausviikonlopun katsojamääriin.

– Tiistaina luku oli vielä noussut 3200 katsojaan, sehän on ihan järkyttävän hyvä luku kotimaiselle dokumentille teatterilevityksessä. Sitä paitsi avausluvut olivat enemmän kuin Rouva presidentti -dokumentilla, tällainen leikkimielinen kisa Aleksin kanssa, Temonen nauraa.

Aleksi Bardyn vuonna 2012 ensi-iltansa saanut, Tarja Halosesta kertova Rouva presidentti keräsi avausviikonloppuna noin 2600 katsojaa.

Kotimaisen dokumentin sijaan suomalaiset katsoivat viikonloppuna mieluummin muun muassa toimintaelokuvaa Need for Speed sekä kotimaista Kummeli V -elokuvaa. Presidentintekijät-dokumenttia enemmän kiinnostivat myös American Hustle ja Risto Räppääjä ja liukas Lennart.

– Olihan dokumentista hohkattu etukäteen, joten sinänsä sillä voisi olla odotusarvoa. Politiikka on kuitenkin rajattu aihealue, että miten se kiinnostaa ihmisiä. Elokuvaliput ovat suhteellisen kalliita, joten ymmärrettävästi ihmiset haluavat käyttää rahansa sellaiseen elokuvaan, minkä parissa viihtyvät. En sano, etteikö dokumentti viihdyttäisi, mutta siitä jää enemmän kysymyksiä. Need for Speed -elokuvassa saa koko rahalla toimintaa.

Kotimaisella dokumentilla on haastavaa kilpailla suuria Hollywood-tuotantoja ja muita täyspitkiä elokuvia vastaan.

– Toki olisin otettu, jos dokumentti kiinnostaisi enemmän kuin esimerkiksi Hollywood-elokuvat. Olen kuitenkin realisti, ei yhteiskunta ole sellainen. Emmehän me sitä paitsi voisi omakustannedokumentilla kilpailla miljoonien budjeteilla tehtyjen, viimeisteltyjen elokuvien kanssa. Suhteutettuna luku on todella hyvä kotimaiselle dokumentille, Temonen iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat