Teloitustyylisen kunniamurhan tehnyt elinkautisvanki vapautetaan – sai tuomion vain alle 10 vuotta sitten

Veljentyttärensä teloitustyyliin murhannut mies päätettiin vapauttaa elinkautisesta vankeudesta alle 10 vuotta tuomion jälkeen. Helsingin hovioikeus päätti asiasta tänään.

Henkirikos tapahtui Saksan Lüdensheidissa eräällä pysäköintialueella vuonna 2008. Mies surmasi 20-vuotiaan veljentyttärensä ampumalla tätä päähän pistoolilla. Oikeus kuvailee murhaa teloitustyyliseksi.

Murhan syynä oli naisen "länsimaalainen elämäntapa", eli kyse oli kunniamurhasta.

Uhri ei ollut suostunut elämään perheensä ja sukunsa edellyttämällä tavalla. Uhrin alaikäinen veli ja serkku katsottiin rikoskumppaneiksi.

Elinkautinen vuonna 2013

Saksalainen Hagenin tuomioistuin määräsi miehen elinkautiseen vankeuteen murhasta heinäkuussa 2013. Vuonna 2015 mies luovutettiin Suomeen suorittamaan tuomiotaan, sillä hän oli asunut Suomessa ennen henkirikosta ja hänellä on Suomen kansalaisuus.

Viime vuoden lopulla mies haki ehdonalaiseen vapauteen. Kyse oli toisesta kerrasta, kun mies anoi vapauttamistaan.

Ensimmäisellä kerralla hakemus hylättiin, mutta tänään Helsingin hovioikeus päätti, että mies päästetään ehdonalaiseen vapauteen ensi vuonna.

Jotta elinkautisesta voi vapautua, vankilassa täytyy viettää vähintään 12 vuotta.

Vaikka mies sai elinkautisen vankeustuomion alle 10 vuotta sitten, hän vietti vuosia vankeudessa jo ennen sitä.

Mies pidätettiin rikoksen johdosta Syyriassa vuonna 2009. Sen jälkeen mies oli tuomioon saakka vangittuna Syyriassa, Suomessa ja Saksassa. Tuomiota edeltävä vapaudenmenetysaika lasketaan mukaan vapauttamisesta päätettäessä.

Ei koskaan myöntänyt

Helsingin hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsi muun muassa rikkeettä sujunut vankeusaika sekä tämän laaja sosiaalinen tukiverkosto. Miehellä ei myöskään ole päihdeongelmaa, eikä häntä pidetä riskiarvion perusteella ilmeisenä uhkana muille.

Miehen todettiin työstäneen omasta aloitteestaan elinkautiseen johtaneen rikoksen taustalla vaikuttaneita arvoja ja asenteita.

Mies ei kuitenkaan ole koskaan myöntänyt tehneensä murhaa.

Hän ei myöntänyt tekoa edes Helsingin hovioikeuden käsitellessä vapauttamisasiaa.

Hovioikeus kuitenkin määräsi, että mies voidaan päästää vapaaksi, kun hän on viettänyt telkien takana – tuomiota edeltävä vapaudenmenetysaika huomioiden – yhteensä 15 vuotta, eli ensi vuoden toukokuussa.

Sen jälkeen mies on puoli vuotta valvotussa koevapaudessa, minkä jälkeen hän on kolmen vuoden koeajalla. Jos mies syyllistyy uuteen rikokseen, hänet voidaan määrätä suorittamaan kolmen vuoden jäännösrangaistus.

Katso video keskustelusta marraskuulta: Suomi ei tee riittävästi kunniamurhien ehkäisemiseksi.

10:12
"Meiltä puuttuu täysin lainsäädäntö kunniaan liittyvästä väkivallasta."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja