Perheenäiti ei ehtinyt turvakotiin, ruumiista löytyi 78 veitseniskua – MTV seurasi Nummelan murhan oikeudenkäyntiä

2:26
Hovioikeus käsittelee Vihdin kunniamurhaa – MTV seuraa oikeudenkäyntiä.

Helsingin hovioikeus alkaa tänään käsitellä Vihdin Nummelassa toukokuussa 2021 tapahtunutta perheenäidin murhaa. MTV Uutiset seuraa aamuyhdeksältä alkavaa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen aviomiehen elinkautiseen vankeuteen murhasta. Käräjäoikeuden mukaan teossa oli kunniaväkivallan piirteitä.

Oikeus salasi käsittelyn

10.00 Myös hovioikeus määräsi käsittelyn lähes kokonaan salassa pidettäväksi. Yhtä kirjallista todistetta aiotaan enää tänään käsitellä julkisena. Seuranta päättyy tähän.

9.55 Syytetty on kiistänyt murhan, mutta myöntänyt toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla ja syyllisyytensä hätävarjelun liitoitteluna tehtyyn tappoon. Hän kertoi käräjäoikeudessa, että hänen vaimonsa oli hyökännyt ensin hänen kimppuunsa.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan lapsilleen 15 000 euron kärsimyskorvaukset.

9.50  Käsittely jatkuu. Syytetty on vaatinut mielentilaansa tutkittavaksi. Hovioikeus ottaa kantaa asiaan myöhemmin välituomiolla tai tuomiolla. Käräjäoikeus aiemmin hylkäsi vaatimuksen.

9.15 Murhasta syytetty aviomies on pukeutunut mustaan huppariin oikeudessa, ja hän piti hupun visusti päässään ja maskin kasvoillaan, kun kuvaajat kuvasivat oikeussalissa. Kuvaajien poistuttua hän riisui hupun päästään ja maskin kasvoiltaan. Oikeuskäsittely pääsee alkamaan, kun ensin päätetään julkisuuskysymyksistä.

Lapset pakenivat naapuriin

Mies murhasi naisen, kun tämä yritti lähteä turvakotiin perheen yhteisestä kodista iltapäivällä 6. toukokuuta. Naisen ruumiista löytyi oikeuslääkärin tutkimuksissa 78 teräaseella aiheutettua  vammaa, joista suurin osa oli kohdistunut päähän, kaulaan, selkään ja käsiin. Perheen kolme lasta olivat tapahtumahetkellä kotona. Lapset pakenivat tapahtumien yhteydessä naapuriin 11-vuotiaan esikoisen johdolla.

Nainen hakeutui useasti turvakotiin

Käräjäoikeuden tuomion julkisesta osuudesta käy ilmi, että perhe oli tullut Suomeen vuonna 2015. Mies oli ollut väkivaltainen vaimoaan kohtaan koko Suomessa oleskelun ajan, todennäköisesti jo ennen sitä. Nainen oli joutunut hakeutumaan useamman kerran turvakotiin ja miehelle oli määrätty väliaikainen lähestymiskielto.

Nainen oli muuttanut Nummelaan, jotta pääsisi pakoon väkivaltaista puolisoaan. Tekoa oli edetänyt rikosepäily laittomasta uhkauksesta, joka ei ollut näytön puuttumisen vuoksi johtanut syytteeseen. Todistaja oli kertonut naisen olleen asunnossaan, kun mies oli tullut sinne ja hyökännyt naisen kimppuun sekä uhannut tappaa tämän lasten kuullen. Nainen oli hakeutunut turvakotiin ja myöhemmin tälle oli saatu oma-asunto, jonka osoite oli pidetty salaisena.

Mies oli kuitenkin lasten kautta saanut selville vaimonsa uuden kodin osoitteen.

Lähetti tapettavaksi Irakiin

Mies oli myös pakottanut uhrin matkustamaan Irakiin, jossa hänen veljensä ja setänsä oli määrä tappaa hänet miehen kerrottua vaimon sukulaisille tämän olevan "huono nainen".

Nainen oli pelastautunut Irakista täpärästi Suomeen vuonna 2019.

Mies myönsi käräjäoikeudessa aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman, mutta katsoi toimineensa itsepuolustuksena. Oikeus ei pitänyt väitettä uskottavana. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja