Telia avasi esikaupallisen 5G-verkon Helsingin keskustassa yhdessä Nokian kanssa

Telia on kertonut avanneensa esikaupallisen 5G-verkon Helsingin keskustassa. Verkon avaus käynnistää uuden vaiheen 5G:n käyttöönotossa. Tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut vuoden 2019 alussa.

Telia lupasi avata 5G-verkkonsa tämän vuoden aikana Helsingissä alun perin Slush-tapahtumassa vuonna 2016.

”Olemme viimeisen kahden vuoden aikana valmistautuneet 5G:hen kokeilujen ja demojen kautta. Perustimme 5G Finland -verkoston uusien palveluiden luomiseksi ja pilotoimiseksi kumppaneittemme ja asiakkaittemme kanssa, ja nyt voimme jatkaa 5G:n mahdollisuuksien tutkimista aidossa 5G-verkossa”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Telian mukaan sen 5G-ohjelma on edennyt vaiheeseen, jossa kaikki 5G-verkon elementit ovat valmiina standardinmukaisesta radioverkosta korkean kapasiteetin IP-verkkoihin, virtuaaliseen core-verkkoon ja massiivisen kapasiteetin tarjoavaan Helsinki Data Centeriin. Ensimmäiset tukiasemat on otettu käyttöön Helsingissä, ja verkon ensimmäisen vaiheen laajennus jatkuu syksyn 2018 aikana.

”Nokia työskentelee Telian kanssa hyödyntäen siinä end-to-end 5G-portfolioitaan ja laaja-alaista osaamistaan tarjoamalla 5G-evoluutiopolun, joka vastaa myös Telian näkemystä. Iloitsemme ensimmäisten 5G-standardin mukaisten AirScale-tukiasemien käyttöönotosta Suomessa. Jatkamme yhteistyötä Telian kanssa, jotta voimme täyttää niin kuluttajien kuin teollisuudenkin tarpeet 5G-aikakaudella”, kertoo asiakkuusjohtaja Jan Lindgren, Nokia.

Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuonna 2019, kun 3,5 gigahertsin 5G-taajuudet on jaettu syksyllä järjestettävässä huutokaupassa. 5G:n laajempi käyttöönotto edellyttää myös päätelaitevalmistajilta standardinmukaisten 5G-päätelaitteiden, kuten modeemien, tablettien ja puhelinten, tuomista markkinoille.

Aiemmin Elisa on jo avannut oman 5G-verkkonsa Tampereella sekä Virossa Tallinnassa. Elisa kutsui verkkoaan kaupalliseksi, vaikkei päätelaitteita verkkoon olekaan vielä saatavilla.

5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden kapasiteettia jopa satakertaiseksi nykyisestä. Myös yhteyden viiveet pienenevät murto-osaan aiemmasta. Lisäksi verkkoon on mahdollista kytkeä huomattavasti aiempaa suurempi määrä laitteita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja