Telia avasi esikaupallisen 5G-verkon Helsingin keskustassa yhdessä Nokian kanssa

Telia on kertonut avanneensa esikaupallisen 5G-verkon Helsingin keskustassa. Verkon avaus käynnistää uuden vaiheen 5G:n käyttöönotossa. Tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut vuoden 2019 alussa.

Telia lupasi avata 5G-verkkonsa tämän vuoden aikana Helsingissä alun perin Slush-tapahtumassa vuonna 2016.

”Olemme viimeisen kahden vuoden aikana valmistautuneet 5G:hen kokeilujen ja demojen kautta. Perustimme 5G Finland -verkoston uusien palveluiden luomiseksi ja pilotoimiseksi kumppaneittemme ja asiakkaittemme kanssa, ja nyt voimme jatkaa 5G:n mahdollisuuksien tutkimista aidossa 5G-verkossa”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Telian mukaan sen 5G-ohjelma on edennyt vaiheeseen, jossa kaikki 5G-verkon elementit ovat valmiina standardinmukaisesta radioverkosta korkean kapasiteetin IP-verkkoihin, virtuaaliseen core-verkkoon ja massiivisen kapasiteetin tarjoavaan Helsinki Data Centeriin. Ensimmäiset tukiasemat on otettu käyttöön Helsingissä, ja verkon ensimmäisen vaiheen laajennus jatkuu syksyn 2018 aikana.

”Nokia työskentelee Telian kanssa hyödyntäen siinä end-to-end 5G-portfolioitaan ja laaja-alaista osaamistaan tarjoamalla 5G-evoluutiopolun, joka vastaa myös Telian näkemystä. Iloitsemme ensimmäisten 5G-standardin mukaisten AirScale-tukiasemien käyttöönotosta Suomessa. Jatkamme yhteistyötä Telian kanssa, jotta voimme täyttää niin kuluttajien kuin teollisuudenkin tarpeet 5G-aikakaudella”, kertoo asiakkuusjohtaja Jan Lindgren, Nokia.

Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuonna 2019, kun 3,5 gigahertsin 5G-taajuudet on jaettu syksyllä järjestettävässä huutokaupassa. 5G:n laajempi käyttöönotto edellyttää myös päätelaitevalmistajilta standardinmukaisten 5G-päätelaitteiden, kuten modeemien, tablettien ja puhelinten, tuomista markkinoille.

Aiemmin Elisa on jo avannut oman 5G-verkkonsa Tampereella sekä Virossa Tallinnassa. Elisa kutsui verkkoaan kaupalliseksi, vaikkei päätelaitteita verkkoon olekaan vielä saatavilla.

5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden kapasiteettia jopa satakertaiseksi nykyisestä. Myös yhteyden viiveet pienenevät murto-osaan aiemmasta. Lisäksi verkkoon on mahdollista kytkeä huomattavasti aiempaa suurempi määrä laitteita.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja