DNA avaa 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa – ”Päätelaitteiden saatavuus on aluksi olematonta”

DNA on kertonut avaavansa 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa. Ensivaiheessa verkko tulee kattamaan ydinkeskustan alueita ja sitä laajennetaan, kun päätelaitteita tulee markkinoille.

DNA on lisännyt verkkoonsa asteittain 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. Syksyllä 2018 myönnetyn toimiluvan perusteella 5G-verkko voidaan avata vuodenvaihteessa. Verkko on alkuvaiheessa oleellisempi 5G-palveluiden kehittämiselle kuin asiakkaille, myöntää DNA.

”Päätelaitteiden saatavuus on aluksi olematonta, sillä standardointia viimeistellään yhä, ja laitevalmistajat odottavat sitä ennen mittavaan tuotantoon ryhtymistä. Teknologiatoimittajat tuovat alkuvuodesta markkinoille ensimmäisen 5G-sukupolven verkko- ja päätelaitteita. Ensivaiheen verkkomme tärkein tarkoitus onkin sen kyvykkyyksien entistä laajempi testaaminen,” DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo.

”Haluamme, että asiakkaamme saavat 5G:stä erinomaisen ja ennakko-odotukset täyttävän käyttökokemuksen ja siksi päätimme, ettei vielä ole oikea hetki tuoda 5G-liittymiä ja palveluja tarjolle”, Pekka Väisänen jatkaa.

Muista operaattoreista Elisa ja Telia ovat avanneet aiemmin tämän vuoden aikana Suomessa testitaajuuksilla esikaupallisen vaiheen 5G-verkot, ja molempien odotetaan myös avaavan verkkonsa laajemmin vuodenvaihteen jälkeen. 5G-toimiluvat Suomessa myönnettiin DNA:lle, Elisalla ja Telialle ja tulevat voimaan 1.1.2019 alkaen.

DNA laajentaa 5G-palveluiden tarjoamaa asiakastarpeeseen perustuen. 5G-verkkoa laajennetaan, kun laadukkaita päätelaitteita on yleisesti markkinoilla, ja kiinteän 5G:n palvelut tulevat saataville, kun sen edellyttämiä teknisiä ominaisuuksia on testattu riittävästi ja soveltuvia asiakaspäätelaitteita tulee saataville.

DNA:lla on parhaillaan menossa kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan käyttöpilotti Vantaalla. Siinä 5G-yhteydellä korvataan kotien kiinteitä verkkoyhteyksiä. DNA:n mukaan ensimmäisiä hyötyjiä 5G-verkosta ovatkin ne verkon piiriin tulevat pientaloasukkaat ja yritykset, joiden saatavilla ei ole valokuituyhteyttä. Kevään aikana käynnistyy lisäksi muita 5G-palveluiden asiakaspilotteja eri puolilla Suomea, kertoo DNA.

”Kiinteä 5G tarjoaa kiinteistöön laadukkaan yhteyden langattomasti. Se voi monissa tapauksissa korvata kiinteistöön tulevan kuidun, ja DNA:n kiinteä 5G tuleekin ratkaisemaan riittämättömien verkkoyhteyksien ongelman monilla alueilla”, Väisänen kertoo.

5G-verkkoteknologia mahdollistaa aiempaa suuremman tiedonsiirtonopeuden, lyhyemmän viiveen sekä tarjoaa operaattorille kustannustehokkaan tavan kasvattaa verkon kapasiteettia. 5G-verkkojen rinnalla myös 4G-verkkojen kehitystyö jatkuu, ja niiden rooli tulee olemaan hallitseva vielä pitkään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.