Tekstiviestien hymiöistä 1300 euron laskuja? "Ei ole Suomen ongelma"

Perinteisissä tekstiviesteissä käytettävät hymiöt saattavat joissakin maissa aiheuttaa yllättävän suuria maksuja.

BBC kertoo teknologiasivuillaan, että kuluttajasivusto MoneySavingExpert on saanut Britanniassa aiheesta useita valituksia.

Skotlannissa eräs nainen tahkosi itselleen yli 1300 euron laskun käytettyään hymiö-kuvia tekstiviesteissään.

Ongelma johtuu siitä, miten jotkut kännykät tulkitsevat ns. emoji-kuvakkeet viesteissä. Joissakin tapauksissa emojit muunnetaan MMS-multimediaviesteiksi, jotka ovat kalliimpia kuin pelkät tekstiviestit

BBC:n mukaan ongelma tuntuu koskevan vanhempia puhelinmalleja esimerkiksi Samsungilta ja Applelta.

Joissakin tapauksissa on käynyt niin, että pelkistä kirjainmerkeistäkin koostetut hymiöt on muunnettu emoji-kuvakkeeksi, josta on puolestaan seurannut kalliimmat MMS-kustannukset.

Käyttäjät siis ovat luulleet lähettäneensä tavallisia tekstiviestejä kun ne todellisuudessa ovatkin olleet kalliita multimediaviestejä.

Ei tuttu ilmiö Suomessa

Elisan puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo MTV Uutisille, että Elisalla ei ole törmätty tällaiseen ilmiöön, eikä asiasta ole myöskään tullut valituksia asiakkaiden suunnalta.

-Nykyään uusien liittymien myynnissä tekstiviestit ja multimediaviestit ovat meillä samanarvoisia, joten sekin jo vähentää tällaista riskiä, toteaa Virkki.

Vanhemmissa liittymissä multimediaviesteillä on erillisiä hintoja, mutta niidenkin kappalehinnat ovat Virkin mukaan niin pieniä, että niitä saisi lähetellä melkoisesti, että se edes näkyisi merkittävästi puhelinlaskussa. 

-Näissä asioissa on maakohtaisia eroja ja joskus sitä tosiaan törmää tämän kaltaisiin omituisilta kuulostaviin asioihin, mutta ei tällainen ole Suomessa oikeastaan edes mahdollista etenkään nykytilanteessa, kiteyttää Virkki.

Samaa mieltä on myös DNA:n puheliiketoiminnan johtajaCedric Kamtsan.

- Kokeilimme täällä oikein, että miten hymiöt kulkevat, ja kyllä ne menivät SMS-tekstiviesteinä, kertoo Kamtsan MTV Uutisille.

Myös Kamtsan toteaa, että DNA:n uusissa liittymissä multimediaviestit sisältyvät pakettiin, joten näissä tapauksissa ei asialla ole käytännön merkitystä.


Lue myös:

    Uusimmat