Teknavi seuraa: Apple esittelee uuden pienemmän iPhonen

Applen toimitusjohtaja Tim Cook astelee hetken kuluttua lavalle pääkonttorissaan Cupertinossa Kaliforniassa. Tämän päivän tilaisuudesta odotetaan uutta 4-tuumaisella näytöllä varustettua iPhonea, joka yhdistää 5S-mallin koon ja ainakin osan 6S-mallin ominaisuuksista. Lisäksi tilaisuudessa esitellään uusi iPad sekä uusia käyttöjärjestelmäversioita.

Tilaisuuden aluksi Cook muistutti Applen 40-vuotisjuhlasta huhtikuun 1. päivänä.

– Maailmassa on käytössä yli miljardi Applen valmistamaa laitetta. Se osoittaa, miten suuri merkitys Applella on ihmisten päivittäisessä elämässä, Cook sanoi.

Cook otti kantaa myös yksityisyydensuojaan, josta on kohistu viime aikoina kun FBI on vaatinut Applea murtamaan iPhonen suojauksen.

– Emme olisi odottaneet, että oma hallituksemme vaatii sellaista. Me olemme velkaa asiakkaillemme sen, että varmistamme heidän yksityisyytensä. Emme tule suostumaan vaatimuksiin, jotka vaarantavat tämän.

Apple Watchin hinta laskee

Tilaisuudessa esitetltiin osotetusti uusia rannekkeita Apple Watchille, joka on Tim Cookin mukaan maailman eniten myyty älykello.

Watchille esiteltiin uusi nylonranneke, johon on saatavilla useita kirkkaita värivaihtoehtoja. Lisäksi esiteltiin musta Milanese Loop -ranneke.

Samaan hengenvetoon Tim Cook ilmoitti Apple Watchin hinnan laskemisesta 299 dollariin eli noin 265 euroon.

Uusi, pienempi iPhone

Seuraavaksi Apple esitteli uuden iPhone SE:n. Applen mukaan kyseessä on maailman tehokkain 4-tuumainen älypuhelin. Puhelimessa on yhtä paljon prosessoritehoa kuin isommassa iPhone 6S-mallissa. SE on kolme kertaa tehokkaampi kuin 5S-malli.

SE:ssä on 12 megapikselin takakamera, jolla voi kuvata enintään 63 megapikselin panorama-kuvia. Kamerassa on myös hidastettu ja nopeutettu videokuvaustoiminto kuten 6S-lippulaivamallissa sekä Live Photos -ominaisuus. Lippulaivasta on tuotu myös retina flash -salamatoiminto, joka väläyttää näyttöä kirkkaasti ja parantaa etukameralle otetun kuvan laatua.

IPhone SE tulee myyntiin alkaen 399 dollarin eli noin 350 euron hintaan ennen veroja. Tilauksia otetaan vastaan 24. päivästä maaliskuuta lähtien. Puhelin ei tule ensimmäisessä vaiheessa Suomeen. Suomeen laitetta odotetaan toukokuun loppuun mennessä.

Uusi käyttöjärjestelmäversio

Apple julkaisi tilaisuudessa uusimman iOS 9.3 -käyttöjärjestelmäversion, joka on ollut testivaiheessa viimeiset kuukaudet.

Päivityksen myötä iOS-laitteisiin tuodaan Night Shift -toiminto, joka vähentää laitteen sinisen valon määrää, kun huoneen taustavalaistus muuttuu himmeäksi. Tämä vähentää silmien rasitusta näytön katselun aikana.

Terveys-sovellus osaa jatkossa ehdottaa sopivia fitness-sovelluksia käyttäjälle. CarPlay -sovellus on sen sijaan tulossa suurimpaan osaan uusista automalleista.

IOS 9.3 on ladattavissa tästä päivästä lähtien. Päivitystä tarjotaan hiljalleen kaikkiin soveltuviin laitteisiin.

Uusi iPad Pro

Applen mukaan asiakkaiden vastaanotto viime vuonna julkaistuun iPad Prohon on ollut hyvä. Tarkkoja myyntilukuja ei kuitenkaan kerrottu. Yhtiön mukaan suurin osa Pro-käyttäjistä on vaihtanut pc-tietokoneensa tablettiin. Applen tietojen mukaan 9,7-tuumaisia iPad-malleja on myyty maailmassa 200 miljoonaa kappaletta.

Apple esitteli tilaisuudessaan uuden 9,7-tuumaisen iPad Pron, joka tukee Prosta tuttua Apple Pencil -kosketuskynää. Nimi on siis sama, mutta näytön koko pienempi kuin isoveljessä.

Näyttöä on parannettu muun muassa siten, että se heijastaa selvästi vähemmän valoa kuin iPad Air 2:n näyttö. Lisäksi uutuustabletin näyttö on selvästi kirkkaampi.

IPad Prossa on neljä kaiutinta, laitteen jokaisessa reunassa. Kaiuttimien tehoa on parannettu edellisestä 9,7-tuumaisesta iPadista.

Applen mukaan uutuus korvaa tehokkaan pc-tietokoneen, sillä se soveltuu esimerkiksi renderöintiin, videoeditointiin ja viimeisimpien pelien pelaamiseen. Laitteen prosessorina on A9X.

Laitteelle tarjotaan uusia lisävarusteita kuten lightning-liitäntään liitettävä muistikortinlukija.

Uudessa iPad Prossa on 12 megapikselin iSight-kamera ja 5 megapikselin etukamera. Takakameralla voi kuvata 4K-videota.

Laitteen saa ensimmäistä kertaa myös ruusukullan värisenä.

Uutuustabletin toimitukset alkavat ensi viikolla. Tilattavaksi laite tulee 24. päivänä maaliskuuta. Hinta on 200 dollaria isompaa iPad Prota edullisempi. Pikku-Pron hinta alkaa 599 dollarista (noin 530 euroa). Tarjolle tulee ensimmäistä kertaa myös 256 gigatavun muistilla varustettu malliversio. Kaikki uudet iPadit ovat wi-fi-versioita.

Tilaisuuden lopuksi Tim Cook kutsui kaikki paikalla olleet Applen uuteen kampukseen, joka otetaan käyttöön piakkoin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja