Teknavi Pariisissa: Crossover hiipii Toyotankin mallistoon – ”Ei huvikseen tehty konsepti”

Ison volyymin kansanautojen suhteen Toyotalla ei ollut tarjota ihmeitä Pariisin autonäyttelyssä. Japanilaismerkin mielenkiintoisimmat uutuudet käänsivät katseet tulevaisuuteen. Toyotan ja vähän Lexuksenkin Pariisi-tunnelmia kommentoi Teknaville Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikkö Kalle Kalaja.

Kalle Kalaja, Toyotan osaston vetonaulana on mielenkiintoinen hybridi-crossover-tutkielma. Mitä meidän pitäisi tietää siitä?
– Toyotalla on vahva kiinnostus tuoda markkinoille nykyistä Rav4-mallia pienempi crossover. C-HR on vain konsepti, joten vielä ei tiedä milloin se on tulossa. Täällä oli toki juuri Toyotan johtajan haastattelu, josta kävi ilmi, ette tätä ei ole huvikseen tehty tai pelkästään irroittelun takia. Ja tämä on nimenomaan hybridi. Toyota kaavailee tämän kokoluokan autoon hybriditekniikkaa.

Entä sitten täällä esillä oleva Toyotan polttokennoauto?
– FCV-polttokennoautosta on jo tuotantoversio täällä. Sille tullaan vielä antamaan joku ”oikea nimi” tämän vuoden aikana. Mallissa on pystytty tekemään polttokennotekniikka niin kompaktiksi, että se pystytään upottamaan sedan-malliin. Myynti alkaa Japanissa vuoden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Milloin FCV (Fuel Cell Vehicle) tulee Eurooppaan tai Suomeen?
– Ei ole vielä tulossa Suomeen, ei varmasti vuoden 2015 aikana. Kesällä 2015 se tulee alkuun Tanskaan, Iso-Britanniaan ja Saksaan. Niissä maissa on vedyn jakeluinfrakstuuri kunnossa, joten autoille on jotain käyttöäkin siellä.

Edustatte Suomessa luonnollisesti myös Lexusta. Mitä Lexukselta on mielenkiintoista Pariisissa?
– NX (maasturi) on meille tärkeä tuote. Se on täällä myyntiversiona. Myynti on itseasiassa alkanut Euroopassa ja Suomessakin juuri. Aiemmin Lexuksella on ollut nelivetona RX-malli, mutta se on nykymittapuulla melko isokokoinen auto. NX on sitä pienempi crossover, joka tulee autoluokkaan, jossa premium-merkeillä on kysyntä kovaa. Samassa luokassa ovat BMW X3, Audi Q5 ja Mersun GLK. NX on meille tärkeä tuote. Eurooppa-tasolla ennustetaan, että peräti kolmannes ensi vuoden Lexuksen kokonaismyynnistä on NX-mallia.

Teknavi on mukana Lexus NX:n Kööpenhaminan koeajomatkalla 5.–6. lokakuuta. Koeajotarinaa NX:stä on luvassa Teknavin numerossa 18/2014.

Teksti: Jussi Ojala, Pariisi

Lue myös:

    Uusimmat