Tekivätkö toimittajat sen, mihin Ruotsin poliisi ei ole pystynyt yli 30 vuodessa? Tuore kirja uskoo löytäneensä puuttuvan palasen pääministeri Olof Palmen murhamysteerin ratkaisemiseksi

Kuka on peruukkipäinen "Rickard" eli Jakob Thedelin ja mitä tekemistä hänellä on Olof Palmen murhan kanssa? Ja ennen kaikkea, mitä tapahtui Tukholman keskustassa myöhään illalla 28. helmikuuta vuonna 1986?

Näin MTV Uutiset kertoi Olof Palmen shokkimurhasta vuonna 1986. Katso video:


Jos Palmen murhasta kertovaan ruotsalaiskirjaan on luottaminen, saattaa murhassa käytetty revolveri löytyä pankista, Thedelinille kuuluvasta tallelokerosta.

Tänään julkaistaan suomennos ruotsalaistoimittaja Jan Stocklassan teoksesta Stieg Larssonin tutkimukset – kuka murhasi Olof Palmen (Aula & Co).

Ruotsissa jo maanantaina julkistetun kirjan varsinainen uutinen selvisi jo tuolloin, nimittäin se, että yli 30 vuotta vanhassa murhatutkimuksessa työskennellään nyt Etelä-Afrikkaan linkittyvän tutkintalinjan parissa.

Tutkintalinjan, johon myös nimi Thedelin yhdistyy.

Larssonin arkistot olivat onnenpotku

Stocklassa oli tutkinut pääministeri Olof Palmen murhaa jo viisi vuotta, kun hän sai käsiinsä maailmankuulun dekkarikirjailija Stieg Larssonin Palme-arkistot.

Vuosia Palme-murhaa vapaa-aikanaan tutkinut sydänkohtaukseen kuollut kirjailija ja toimittaja oli pitänyt tutkimuksistaan tarkasti kirjaa, ja laaja materiaali olikin onnenpotku Stocklassalle.

"Tieni oli ollut pitkä ja mutkainen. Olin paennut omia yksityisiä epäonnistumisiani, kun olin omistanut kaiken vapaa-aikani Olof Palmen ratkaisemattomalle murhalle. Nyt se oli johtanut erään maailman tunnetuimman kirjailijan unohdetun arkiston luo. Se antoi vain lisää johtolankoja seurattavaksi. Stieg näytti seuraavan erästä teoriaa Ruotsin äärioikeiston avustamasta Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelusta. Itse uskoin, että murhaaja oli amatööri. Teoriat eivät sopineet yhteen. Samalla huomasin heti, että en voinut sivuuttaa tätä. Arkiston aineisto oli aivan liian kiinnostavaa, jotta sen olisi voinut jättää tutkimatta. Silloin en tiennyt, minne se johtaisi minut ja että myöhemmät tutkimukseni saattaisivat minut ja muut vaaraan, kun tapaisimme ekstremistejä, turvallisuusagentteja, syntipukkeja ja murhaajia.”

Kirjan ensimmäinen osa käsitteleekin Stieg Larssonin Palme-tutkimuksia ja siinä sivussa myös hänen elämäänsä, jota voi hyvin kuvata lähinnä työnarkomaniaksi.

Palmeen murha ja sen jääminen ratkaisemattomaksi oli Larssonille sietämätöntä, joten hän uhrasi sille valtavat määrät vähäistä vapaa-aikaansa.

Larsson oli työssä uutistoimisto TT:ssä Palmen murhan tapahtuessa ja siksi kärryillä murhatutkimusten etenemisestä alusta alkaen. Larssonin Palme-tutkimukset linkittyivät tiiviisti myös hänen toiseen intohimoonsa ja elämäntehtäväänsä, Ruotsin jo tuolloin nousussa olleen äärioikeiston tutkimiseen ja sen vastustamiseen.

Taustalla valtava määrä tutkimusta

Kirja valmistui neljä vuotta sen jälkeen, kun Stocklassa sai käsiinsä Larssonin muistiinpanot.

”Olen työstänyt eteenpäin Stiegin teorioita ja ajatuksia, kaivanut syvemmälle ja liittänyt palapeliin uusia osia. Hahmottuva kuva ei vain selitä monia murhaan liittyviä omituisia seikkoja. Se selittää myös murhan taustalla olevan motiivin. Uskon muodostaneeni hyvän kuvan siitä, mitä tapahtui ennen murhaa, murhailtana 28. helmikuuta 1986, ja keitä oli murhapaikalla.”

Näihin vuosiin mahtui valtava määrä Stocklassan omia tutkimuksia ja peiteoperaatioita, joihin osallistui myös "tosielämän Lisbeth Salanderiksi" tituleerattu tsekkiläinen Lída Komárková.

"Thedelin oli puuttuva rengas"

Larssonin muistiinpanot vilisevät ihmisten ja järjestöjen nimiä ja heidän ja niiden suhteita sekä toisiinsa että mahdollisesti myös Palmen murhaan.

"Jo ennen kuin löysin Stiegin arkiston, tutkimukseni oli vienyt minut sellaisen henkilön luo, jota oli epäilty, mutta jonka poliisi oli siirtänyt sivuun, eivätkä tiedotusvälineet olleet koskaan kiinnittäneet häneen huomiota. Minun oli toimittava kuten Stieg olisi toiminut ja laadittava Jakob Thedelinistä poliisille muistio, joka sisälsi uudet hänestä esiin (...)."

Stocklassan tutkimusten mukaan Thedelin, joka ei esiinny kirjassa oikealla nimellään, saattaa olla aiemmista teorioista puuttunut elementti, joka linkittää yhteen Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelun ja ruotsalaisen äärioikeiston. 

"Asian voi ilmaista myös toisin: Jakob Thedelin oli Stiegin teorian puuttuva rengas, ulkopuolinen ilman asemaa ja ystäviä, helposti uhrattavissa. Täydellinen "patsy"."

Kirjan mukaan Thedelin oli siis täydellinen syntipukki.

Thedelin oli lähistöllä murhapäivänä

Thedelin oli ollut samana päivänä Sveavägenillä, jossa murha tapahtui. Hänen tiedetään vihanneen Palmea, eikä hänellä ole alibia. Poliisi oli myös kuulustellut häntä useaan otteeseen vuonna 1987.

Stocklassan mukaan Thedelin onkin ratkaisu Palmen murhaan.

"Tiesin nyt, että Jakob Thedelinillä oli tallelokero. Säilytystila pankin kassaholvissa, johon vain hän pääsi käsiksi – ei kukaan muu. Kassaholvissa joka muistuttaa bunkkeria. Tarpeeksi suuri lokero säilyttämään Olof Palmen murhassa käytetyn revolverin, jota ei enää koskaan käytettäisi."

Kirjan lisäksi Thedelin-vihje on jätetty myös Palme-tutkijoille. Kirjailija Jan Stocklassa uskookin nyt, että uusien vihjeiden avulla ruotsalaisten mieliä kaihertanut murhatapaus saadaan viimeinkin ratkaistuksi. 

"Poliisille on kerrottu, että revolveri saattaa löytyä Jakob Thedelinille kuuluvasta tallelokerosta. Poliisit tietävät myös, että he saavat halutessaan käyttää vapaasti kaikkea Stiegin arkiston ja oman tutkimukseni aineistoa. Oikeiden toimenpiteiden, kovan työn ja riittävien resurssien ansiosta uusi vastaava syyttäjä ja esitutkinnan johtaja Krister Petersson voi olla oikeassa sanoessaan, että Palmen murha ratkaistaan. Sillä välin vetelen yhä lankoja, jotka pistävät selkeimmin esiin Palmen murhaksi kutsutusta vyyhdestä. Jos kaikki loksahtaa paikoilleen, voimme vuoden tai kahden kuluessa sanoa sen, mitä kauan pidettiin mahdottomana: Palmen murha on ratkaistu." 

Lue myös:

    Uusimmat