"Hän vihasi Palmea": Stieg Larssonin muistiinpanoihin perustuva kirja paljastaa täysin uuden epäillyn Olof Palmen murhaan – salaliitossa mukana afrikkalaisagentit ja Ruotsin äärioikeisto?

Ruotsin poliisi tutkii uusia johtolankoja ja on kiinnostunut henkilöstä, jonka kerrotaan jääneen pienelle huomiolle Olof Palmen murhatutkinnasta.

Video: Näin MTV kertoi Palmen murhasta vuonna 1986.

Uutta mahdollista epäiltyä kutsutaan ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan nimellä Jakob Thedelin. Nimi ei kuitenkaan ole hänen oikea nimensä.

Uusia teorioita Palmen murhasta on esitetty tällä viikolla julkaistavassa kirjassa, jonka on kirjoittanut toimittaja Jan Stocklassa. Hän sai käsiinsä aiemmin murhaa selvitelleen, edesmenneen menestyskirjailija Stieg Larssonin muistiinpanot, joiden pohjalta Stocklassa jatkoi tapauksen penkomista.

Thedelinin sanotaan olevan yhdistävä tekijä eri murhateorioissa, joissa murhan takana kerrotaan olleen eteläafrikkalaisia agentteja yhteistyössä ruotsalaisen äärioikeiston kanssa.

Ei alibia, epäilyttävää salakuvaa

Toimittajana työskennellyt Larsson antoi jo vuonna 1987 murhan tutkijoille vinkin, että murhassa saattoi toimia niin sanottuna välikätenä mies nimeltä Bertil Wedin. Epäiltynä ollut Wedin on kiistänyt osallisuutensa murhaan.

Poliisi oli samana vuonna kuulustellut useaan otteeseen Jakob Thedeliniä, joka on nyt uusi kandidaatti Palmen murhaajaksi. Aftonbladetin mukaan Thedelin oli Wedinin hyvä ystävä. 

Thedelin oli ollut samana päivänä Sveavägenillä, jossa murha tapahtui. Hänen tiedetään vihanneen Palmea, eikä hänellä ole alibia.

Aftonbladetin mukaan miehestä on kuvattu piilotetulla kameralla materiaalia, jonka kuvasi peitetehtävässä ollut nainen. Videolla hän kutsuu Palmea petturiksi ja KGB:n vakoojaksi, joka yrittää myydä Ruotsin Neuvostoliitolle. Lisäksi hän fantasioi Palmen ampumisesta.

Murharyhmä tutkii myös Thedelinin lähettämiä sähköposteja, joiden uskotaan olevan mahdollinen johtolanka edelleen kadoksissa olevan murharevolverin luo. 

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat