Olof Palmen murha-aseen sijainti saatettiin selvittää jo 2018 – mysteerin ratkaisuvaihtoehdoista toiseen liittyy dekkarikirjailija ja toiseen Etelä-Afrikka

MTV Olof Palmen murhapaikalla – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä murhaajan henkilöllisyyden selviäminen tarkoittaisi 7:07
MTV Olof Palmen murhapaikalla – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä murhaajan henkilöllisyyden selviäminen tarkoittaisi

Vuonna 2018 ruotsalaistoimittaja Jan Stocklassan julkaisi Stieg Larssonin muistiinpanoihin perustuvan kirjan. Sen mukaan Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhassa käytetty revolveri saattaisi löytyä pankin tallelokerosta. Nyt ruotsalaispoliitikko on väläyttänyt Aftonbladetille, että syyttäjä olisi löytänyt murha-aseen.

Palme murhattiin helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1986, kun hän oli palaamassa elokuvista vaimonsa Lisbethin kanssa. Palmea ammuttiin selkään lähietäisyydeltä, jonka jälkeen ampuja pakeni paikalta – jos pakeni.

Yli kolme vuosikymmentä jatkunut murhamysteeri saattaa saada tänään uuden käänteen, kun syyttäjä Krister Petersson tuo julki uusia todisteita.

Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen edustaja Daniel Suhonen kertoi eilen Aftonbladetille puolueensa lähteisiin vedoten, että syyttäjällä olisi hallussaan murha-ase. 

Voisivatko Larssonin muistiinpanot, Stocklassanin kirja ja väitetty murha-aseen löytyminen liittyä toisiinsa?

Ruotsalaistoimittaja kertoi murha-aseen sijaitsevan bunkkerimaisessa kassaholvissa

Vuosia Palme-murhaa vapaa-aikanaan tutkinut dekkarikirjailija Stieg Larsson oli kirjoittanut tutkimuksistaan tarkat muistiinpanot. Palmen murhamysteerin selvittäminen oli hänelle pakkomielle.

Jan Stocklassanin kirja valmistui neljä vuotta sen jälkeen, kun hän oli saanut käsiinsä vuonna 2004 sydänkohtaukseen menehtyneen Larssonin muistiinpanot. 

Tutkimus vei Stocklassanin Jakob Thedelinin luo, jonka nimi on muutettu kirjassa. Poliisi oli siirtänyt murhasta epäillyn miehen sivuun, eivätkä tiedotusvälineet koskaan kiinnittäneet Thedeliin huomiota.

Stocklassanin mukaan murhapäivänä Sveavägenillä ollut Thedelin olisi Larssonin teorian puuttuva palanen. 

Thedelinin tiedetään vihanneen Palmenia. Lisäksi Stocklassan sanoi tietävänsä, että Thedelinillä olisi tallelokero pankin kassaholvissa, johon vain Thedelin pääsi käsiksi. Tuon bunkkerimaisen kassaholvin tallelokerossa olisi myös kadoksissa ollut murha-ase.

Kirjan vihje jätettiin Palmen-tutkijoille vuonna 2018

Vuonna 2018 julkaistun kirjan Thedelin-vihje jätettiin myös Palmen-tutkijoille. Stocklassan kertoi tuolloin uskovansa, että surullinen murhamysteeri saataisiin uusien vihjeiden avulla viimein ratkaistua.

Nyt Aftonbladet on kertonut, että Palmen murhaan yhdistetty henkilö on todennäköisesti kuollut ja siksi syytettä ei nostettaisi. 

Lehden mukaan tulokset on kerrottu Ruotsin hallitukselle jo etukäteen. 

Kaksi pääepäiltyä ja murha-ase

Ennakkospekulaatiossa on kaksi pääepäiltyä. Näistä yksi on Thedelin ja toinen Etelä-Afrikan rotusortohallituksen hanke.

Palme tuki selvästi Afrikan kansalliskongressi ANC:ta. Etelä-Afrikan rotusortohallituksen on jo kauan spekuloitu sekaantuneen Palmen murhaan.

The Guardian -lehden tietojen mukaan Etelä-Afrikan tiedusteluviranomaiset olisivat tavanneet Palmen murhatutkijat Pretoriassa viime vuoden maaliskuussa.

Murha-aseen väitetään joka tapauksessa löytyneen. 

MTV Uutiset seuraa Palmen murhaan liittyvää selvitystä.

MTV Uutiset Live näyttää historiallisen tiedotustilaisuuden suorana kello 10.30 – kaikki uutiset aiheesta löydät täältä

Lue myös:

    Uusimmat