Mainos

Tehyn blogi: Psykiatrisista vuodepaikoista huutava pula – huonokuntoisia potilaita makuutetaan lattialla

Psykiatrisia vuodepaikkoja on vähennetty, jonka takia erikoissairaanhoitoa tarvitseville potilaita joudutaan majoittamaan lattialla, sairaanhoitaja Jan Holmberg kirjoittaa Tehyn blogissa.

Kun psykiatrisilla osastoilla ei ole riittävästi tilaa, välittömässä hoidon tarpeessa olevia potilaita voidaan lääkärin päätöksellä ottaa sairaalan ylipaikalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuodepaikkojen puutteessa potilaalle joudutaan sijaamaan vuode lattialle, Jan Holmberg kirjoittaa Tehyn blogissa.

Holmberg on huolissaan siitä, miten tilanne vaikuttaa psyykkisesti huonovointisiin potilaisiin ja penää vastuuta avohoitoa kehittäneiltä ammattilaisilta ja poliitikoilta. Vuodepaikkoja on lopetettu nopeassa tahdissa samalla kun avohoitopalveluita on luvattu kehittää.

Holmbergin mukaan enää ei auta se, että hoitajia ja rahaa siirretään avohoidon kehittämiseen. Potilaat ovat hänen mukaansa entistä huonokuntoisempia, ja psykiatriseen sairaalaan on entistä vaikeampi päästä. Potilaita myös kirjoitetaan osastoilta ulos entistä hanakammin.

Jos psykiatrista hoitoa tarvitseville potilaille ei löydy paikkaa erikoissairaanhoidon piiristä, he ajautuvat somaattisiin päivystys- ja tehohoitoyksiköihin tai terveyskeskusten vuodeosastolle. Psykiatristen vuodepaikkojen lisääminen olisi Holmbergin mukaan kaikkien etu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.