Teetkö sinä tätä hermostuneena? Taustalla voi olla sairaus

Vereslihalle purtuja kynsiä, tulehtuneita kynsinauhoja ja kaljuja laikkuja päänahassa – hermostunut ihminen hakee helpotusta toisinaan kipein keinoin.

Kysyimme MTV Lifestylen Facebookissa, miten ihmiset toimivat hermostuneena: nypitkö hiuksiasi tai kynsinauhojasi vai puretko kenties kynsiäsi? Kynsien pureskelu mainittiin useimmiten, mutta muitakin paheita löytyi paljon.

Erilainen ihon nyppiminen on yleisempää kuin arvata saattaa, sillä moni tekee sitä vain yksin ollessaan. Vaikka joku huomauttaisikin tavasta, sitä ei välttämättä silti myönnetä tekevänsä.

Nyppimiseen liittyy aluksi jännityksen tunne, jota seuraa mielihyvän tai helpotuksen tunne. Pakonomaista käyttäytymistä lisäävät yleensä hermostuttavat tai jännittävät tilanteet.

Taustalla voi olla sairaus

Tiesitkö, että ihon nyppiminen voi olla myös merkki pakko-oireisesta häiriöstä? Karvojen nyppimishäiriö eli trikotillomania on harvemmin julkisesti puhuttu ongelma, joka tarkoittaa ihon karvojen nyppimistä. Useimmiten nypitään hiuksia, kulmakarvoja ja silmäripsiä. Häiriöön liittyy myös usein kynsien pureskelua tai ihon raapimista.

Mitä teet hermostuneena?

Hermostuneena en välttämättä tee mitään muuta kuin mökötän ja joskus saatan kynsiä pureskella. - Petteri

Kynsien syönti on se ruma tapa stressaantuneena, jota ei itse yleensä edes huomaa. - Sonja

Nypin tiedostamatta kynsinauhoja. - Anu

Pyörittelen hiuksia sormien ympäri. - Tanja

Rapsuttelen ihoa etsien muka virheitä tai nyppyjä. - Tia-Maria

Puren nahkaa huulista ja huomaamattani revin kynsinauhoja, vaikka olisin päättänyt olla repimättä. - Jantta

Näplään korvalehteäni tai korvista... - Eva

Hermostuneena tulee harrastettua sitä edestakaisin kävelyä. - Arja

Vatsa menee sekaisin ja tärisytän jalkoja. - Riitta

Kävelen edestakaisin, puren nahkaa kynsien vierestä ja kiroilen. Näin kotona. Jos olen muualla niin naputan sormilla polveen tai kännykkään jne. - Outi

Revin sormenpäitä kynsien ympäriltä usein kipeäksi asti. - Petra

Kynnet joutuu hampaiden uhriksi. - Jaakko

Pelkkä ajatuskin moisesta toiminnasta saattaa kuulostaa ahdistavalta – joskus myös itse nyppijän mielestä. Harva tekee nyppimistä muiden läsnä ollessa tai kokee oman toimintansa terveenä tai hyväksyttävänä. Pakonomaisesta nyppimisestä on kuitenkin vaikeaa opetella pois.

Yleisintä nyppiminen on 11–13-vuotiailla lapsilla, mutta vaiva jatkuu monella aikuisuuteen saakka. Trikotillomanian syytä ei tunneta, mutta usein sitä esiintyy siitä kärsivien lähisukulaisilla keskimääräistä enemmän.

Rentoutuminen auttaa pahimpiin oireisiin

Hermostunutta käyttäytymistä aiheuttavat yleensä esimerkiksi stressi, ahdistuneisuus, pettymykset, väsymys ja yksinäisyyden tunne. Rentoutuminen auttaa siis myös pakonomaiseen ihon repimiseen tai kynsien pureskeluun.

Jos tapa häiritsee, kannattaa kääntyä joko ihotautilääkärin tai psykiatrin puoleen. Jotkut voivat hyötyä kognitiivisesta psykoterapiasta, käyttäytymisterapiasta tai hypnoosista. Oireita voidaan myös lievittää pakko-oireisen häiriön hoidossa käytettyjen lääkkeiden avulla.

Lue myös:

    Uusimmat